РУСИЈА

Шеф руске делегације о преговорима с Кијевом: По кључним питањима тапкамо у месту

Шеф руске делегације на преговорима са Кијевом Владимир Медински рекао је да две стране приближавају ставове по мање важним питањима, али да када је реч о кључним темама фактички тапкају у месту.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Преговори су се одвијали током читаве недеље и наставиће се још сутра. Они се одржавају на нивоу експертских група, два-три пута недељно разговарају шефови делегација, последњи пут синоћ. По другостепеним питањима приближавају се ставови, али по главним политичким питањима се тапка у месту“, рекао је Медински новинарима.
Медински је прецизирао да се руска страна на преговорима са Украјином залаже за комплексан договор који ће осим неутралног статуса Украјине и гаранција безбедности обухватити и друга кључна питања.
Мало је вероватно да је могуће закључења споразума са Кијевом без демилитаризације, денацификације, признања Крима и Донбаса, нагласио је он.
Медински је рекао и да руска страна види тенденцију колега из Украјине да отегну преговоре јер у Кијеву претпостављају да време ради за њих.
„Они никуда не журе, претпостављају да време ради за њих и отворено говоре да имају много центара са којима морају да се усагласе било какве одлуке. Ето у каквим реалијама функционишемо“, рекао је Медински.
Како је рекао, украјинска страна чак ни не крије да су ограничени када је реч о доношењу самосталних одлука и због тога актуелна ситуација не изазива оптимизам.
Он не дели став украјинске делегације која говори о „великом кораку напред“.
„Када се ради о принципијелним ставовима на којима инсистира руска страна промена за сада нема “, нагласио је он.
Према речима Мединског, украјинска страна је пре свега брине за гаранције безбедности трећих држава у случају да не уђе у НАТО.
И то је потпуно објашњиво, рекао је он.
Медински је прокоментарисао и захтеве Кијева да Запад испоручује Украјини још више оружја како би "убијали Русе" и изјаве да "Русија нема право на постојање" истакавши да све то мирише на време Гебелса.
Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у циљу денацификације и демилитаризације Украјине и како би заштитила грађане Донбаса.
РУСИЈА
Песков: Идеја о демилитаризованој држави са војском у Украјини може бити компромис
Коментар