- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф руске делегације о преговорима с Кијевом: По кључним питањима тапкамо у месту

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Шеф руске делегације на преговорима са Кијевом Владимир Медински рекао је да две стране приближавају ставове по мање важним питањима, али да када је реч о кључним темама фактички тапкају у месту.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Преговори су се одвијали током читаве недеље и наставиће се још сутра. Они се одржавају на нивоу експертских група, два-три пута недељно разговарају шефови делегација, последњи пут синоћ. По другостепеним питањима приближавају се ставови, али по главним политичким питањима се тапка у месту“, рекао је Медински новинарима.
Медински је прецизирао да се руска страна на преговорима са Украјином залаже за комплексан договор који ће осим неутралног статуса Украјине и гаранција безбедности обухватити и друга кључна питања.
Мало је вероватно да је могуће закључења споразума са Кијевом без демилитаризације, денацификације, признања Крима и Донбаса, нагласио је он.
Медински је рекао и да руска страна види тенденцију колега из Украјине да отегну преговоре јер у Кијеву претпостављају да време ради за њих.
„Они никуда не журе, претпостављају да време ради за њих и отворено говоре да имају много центара са којима морају да се усагласе било какве одлуке. Ето у каквим реалијама функционишемо“, рекао је Медински.
Како је рекао, украјинска страна чак ни не крије да су ограничени када је реч о доношењу самосталних одлука и због тога актуелна ситуација не изазива оптимизам.
Он не дели став украјинске делегације која говори о „великом кораку напред“.
„Када се ради о принципијелним ставовима на којима инсистира руска страна промена за сада нема “, нагласио је он.
Према речима Мединског, украјинска страна је пре свега брине за гаранције безбедности трећих држава у случају да не уђе у НАТО.
И то је потпуно објашњиво, рекао је он.
Медински је прокоментарисао и захтеве Кијева да Запад испоручује Украјини још више оружја како би "убијали Русе" и изјаве да "Русија нема право на постојање" истакавши да све то мирише на време Гебелса.
Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у циљу денацификације и демилитаризације Украјине и како би заштитила грађане Донбаса.
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Песков: Идеја о демилитаризованој држави са војском у Украјини може бити компромис
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала