РУСИЈА

Медији: Научници са Запада признали значај Русије у светској науци

Научници са Запада забринути су због све веће изолације руских колега која је настала увођењем америчких и европских санкција. Према њиховим речима, без помоћи Русије није могуће на прави начин истраживати Арктик, космос нити друге области, саопштио је аустралијски портал „АБЦ Њуз“.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како сматра немачки климатолог Маркус Рекс, санкције против Русије штете науци.

„Веома је тешко да се изводе значајна истраживања на Арктику, игноришући место Русије у региону“, рекао је научник.

Он је навео да међународна мисија на Арктику, на чијем челу је био у периоду 2019-2020. године, није била могућа без моћних руских ледоломаца. Европска свемирска агенција размишља о томе како ће ровер на Марсу моћи да преживи ледене ноћи на црвеној планети без руског грејача. Европљани ће морати да замене руске сензоре за истраживање и изучавање живота на планети, као и да пронађу ракету-носач која није руске производње.
Директор Европске агенције Јозеф Ашбахер сматра да је размена научног искуства неопходна како за руске тако и за западне научнике, с обзиром да су заједнички радили над најсложенијим загонеткама – од откривања снаге атома до лансирања сонди у космос.
„Зависност једних од других пружа стабилност и поверење у одређеном степену. То је оно што можемо да изгубимо због тренутне ситуације“, упозорио је Ашбахер.
Научници су навели да руско искуство недостаје и у другим гранама. Професор Империјалног колеџа у Лондону Адриан Муксуорти је приметио супериорност инструмената руске производње у истраживању магнетног поља Земље.
Након почетка руске специјалне војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине, Запад је објавио велики број санкција против Москве, пре свега против банкарског сектора и високотехнолошких производа. У Европи су све гласнији позиви да се смањи зависност од руских енергената. Међутим, притисак санкцијама на Москву је већ проузроковао економске проблеме за западне земље, изазивајући раст цена горива и производа.
РУСИЈА
На удару и руска наука: Лондон обуставља научну сарадњу са руским универзитетима и компанијама
Коментар