- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Научници са Запада признали значај Русије у светској науци

CC0 / Pixabay/Aynur_zakirov / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Научници са Запада забринути су због све веће изолације руских колега која је настала увођењем америчких и европских санкција. Према њиховим речима, без помоћи Русије није могуће на прави начин истраживати Арктик, космос нити друге области, саопштио је аустралијски портал „АБЦ Њуз“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како сматра немачки климатолог Маркус Рекс, санкције против Русије штете науци.

„Веома је тешко да се изводе значајна истраживања на Арктику, игноришући место Русије у региону“, рекао је научник.

Он је навео да међународна мисија на Арктику, на чијем челу је био у периоду 2019-2020. године, није била могућа без моћних руских ледоломаца. Европска свемирска агенција размишља о томе како ће ровер на Марсу моћи да преживи ледене ноћи на црвеној планети без руског грејача. Европљани ће морати да замене руске сензоре за истраживање и изучавање живота на планети, као и да пронађу ракету-носач која није руске производње.
Директор Европске агенције Јозеф Ашбахер сматра да је размена научног искуства неопходна како за руске тако и за западне научнике, с обзиром да су заједнички радили над најсложенијим загонеткама – од откривања снаге атома до лансирања сонди у космос.
„Зависност једних од других пружа стабилност и поверење у одређеном степену. То је оно што можемо да изгубимо због тренутне ситуације“, упозорио је Ашбахер.
Научници су навели да руско искуство недостаје и у другим гранама. Професор Империјалног колеџа у Лондону Адриан Муксуорти је приметио супериорност инструмената руске производње у истраживању магнетног поља Земље.
Након почетка руске специјалне војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине, Запад је објавио велики број санкција против Москве, пре свега против банкарског сектора и високотехнолошких производа. У Европи су све гласнији позиви да се смањи зависност од руских енергената. Међутим, притисак санкцијама на Москву је већ проузроковао економске проблеме за западне земље, изазивајући раст цена горива и производа.
Британска застава испред Вестминстерске палате у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
РУСИЈА
На удару и руска наука: Лондон обуставља научну сарадњу са руским универзитетима и компанијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала