РУСИЈА

Бугарски експерт: Плаћање гаса у рубљама ће омогућити Русији да ојача националну валуту

Механизам плаћања руског гаса у рубљама не доноси неке драстичне промене Бугарској, међутим, то ће омогућити Русији да ојача своју валуту, изјавио је бугарски економиста Кузман Иљев телевизији „Нова“.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Де факто то је одговор на санкције против Русије, помоћу кога ће се спречити колапс рубље“, изјавио је експерт.
Он је навео да ће у случају обуставе испоруке гаса страдати обе стране, и Русија и Европа.

„Руси ће морати да преусмере своје тржиште на исток, а Европа ће доживети веома озбиљан економски удар“, рекао је Иљев.

Ову тему је коментарисао и енергетски експерт Бојан Рашев који је навео да се у Бугарској често може чути мишљење да земља може недостатак руског гаса да надокнади гасом из Азербејџана.

„Уверен сам да ‘Гаспром’ има полугу утицаја на Азербејџан. Русија има такве полуге у свим земљама које је окружују. То не треба потцењивати. Ако неко мисли да ће из Азербејџана изненада почети да долазе неке велике количине гаса - то је немогуће", истакао је Рашев.

Како је раније саопштено бугарској агенцији БТА у Министарству енергетике Бугарске, Бугарска је за гас у априлу платила у доларима, како је и предвиђено уговором.
РУСИЈА
Бугарски економиста: Русија позива свет да престане да се клања долару
Коментар