- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски економиста: Русија позива свет да престане да се клања долару

© Sputnik / Iliya Pitalev / Уђи у базу фотографијаРуска рубља
Руска рубља - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Јучерашње саопштење Русије о повлачењу дела трупа у Украјини не значи да ће земља одустати од својих захтева у области снабдевања гасом, изјавио је бугарски економиста Григор Саријски. Како каже, захтевом да се гас плаћа у рубљама, Русија позива свет да престане да се клања долару.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сасвим супротно. Имају пуно право да наставе да инсистирају на плаћању у рубљама и, по мом мишљењу, они ће то наставити да чине. Зато што је колективни Запад, како се испоставило, испалио све своје метке на почетку сукоба. Они не могу да уводе никакве санкције које би уплашиле Руску Федерацију и натерале је да се повуче од својих захтева. Једино што могу да ураде је да запрете да ће престати да купују гас“, рекао је економиста.
Како је навео за телевизију „Еуроком“, захтев Москве да се гас плаћа у рубљама садржи две поруке: прва је да Русија показује да сама ЕУ мора да пронађе начин да заобиђе сопствене санкције у виду искључивања неких руских банака из СВИФТ-а. Осим тога, руска влада на овај начин жели значајно да ојача позицију рубље, додао је.
„Друга порука је да Русија позива свет да престане да се клања америчком долару, који је после Другог светског рата уздигнут у ранг идола којем стално треба приносити жртве. Москва ће полако почети да жели место за рубље које би заузимало барем исту позицију као долар, а онда ће Русија желети да има исту моћ коју имају Федералне резерве САД, односно да рубље, које ће се штампати, буду прихваћене у целом свету, јер је целом свету потребна нафта“, истакао је Саријски.
Треба напоменути да је током викенда бугарски министар енергетике Александар Николов рекао да земља није добила званичан захтев Русије да плаћа гас у рубљама. Он је такође објаснио да ће, ако ЕУ донесе колективну одлуку да не плаћа гас у рубљама, Бугарска следити ту одлуку.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа. На крају преговора, Владимир Медински, помоћник руског председника који је као и претходно представљао руску делегацију, изјавио је да ће Русија значајно смањити војну активност у правцу Кијева и Чернигова.
Руско-украјински преговори у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Преговори у Истанбулу: Украјина обећава да неће ступати у војне савезе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала