ЕКОНОМИЈА

Килограм јагода 700 динара: Домаће воће ускоро стиже на тезге, произвођачи предвиђају папрену цену

Прве домаће јагоде из пластеника на пијаце стижу за неких недељу дана, а произвођачи очекују да ће им цена бити 700 динара за килограм.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

То значи да ће јагоде бити за неких 20 до 30 одсто скупље него прошле године. Највећи утицај на овакву цену има драстично поскупљење минералних ђубрива.
Ипак, с првим јагодама које се гаје на отвореном, што ће бити почетком маја, полако ће падати и цена овог воћа. Узгајивачи, међутим, не верују да ће током ове сезоне оне бити јефтиније од 300 динара за килограм, бар када је реч о конзумним јагодама.
„Почеле су да црвене јагоде у пластенику и очекујемо их за неких десетак дана, а код неких и раније. На пијаци се још продају оне које увозимо из Грчке и Турске, али када крену наше, више не купујемо ове из иностранства. Проблем буде у неких недељу дана, колико се поклопе ове увозне и домаће. Имајући у виду квалитет наших, погодност климе, нема разлике између пластеничке и ове на отвореном. Нарочито што су сада топли дани, па је пластеник по цео дан отворен“,испричао је Немања Поповић из „Вождових јагода“.
Поповић, који јагоде гаји у селу Стојник код Аранђеловца, каже да ноћу стакленик затварају, а прекривају их посебном навлаком, када се очекује мраз. То јагоду не оштећује, а подигне температуру за нека четири степена.
„Прошле године, када је кренула јагода из пластеника, коштала је 500 динара за килограм, сада то неће ићи испод 700. Касније, када стигну ове које се гаје на отвореном, на пијацама неће бити испод 300 динара. Јефтиније ће моћи да се пазаре оне за прераду, објашњава Поповић.
У селу Стојник неколико младих данас гаји јагоде на више од 10 хектара земље. Све је више, кажу, људи из Шумадије који се баве овим послом. Најпознатији и највећи произвођачи јагода у Србији налазе се у околини Шапца и Смедерева.
Званични подаци показују да су се 2016. године у Србији јагоде гајиле на неких 395, док је данас то близу хиљаду хектара.
Свежа јагода највише се извозила на тржиште Русије, а смрзнута у Немачку и Француску. Смрзнуту купину продајемо Немцима, Американцима, Белгијанцима, Пољацима, Британцима, Французима и Холанђанима.
Залеђену боровницу пласирамо у Холандију и Немачку. Смрзнуту малину у Немачку и Француску, а нешто мање количине у Белгију, Канаду, САД, Шведску, пишу Новости.
ДРУШТВО
Измерена највећа јагода на свету /видео/
Како да препознате домаће јагоде
Једноставан трик помоћу кога ће јагоде дуже бити свеже
Коментар