РУСИЈА

Русија: Америчка база на Косову и намера Приштине да формира војску могу да доведу до ескалације

Представница Мисије Русије при УН Ана Јевстигнејева изјавила је на седници Савета безбедности УН о Косову да планови за подизање нове базе САД на Косову и настојање Приштине да формира војску нису у складу са Резолуцијом СБ УН и могу да доведу до ескалације ситуације.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Она је подсетила и на случај када је претучен руски држављанин , сарадник Мисије УН на Косову, Михаил Красношчеков и нагласила да до дан данас кривци нису приведени правди.
„УН морају чвршће да бране неприкосновеност својих сарадника на Косову“, рекла је Јевстигнејева.
Према њеним речима, неприхватљиве су активности Приштине према Мисији УН на Косову.
Подсетила је и да је Министарство спољних послова тзв. Косова 31. децембра прогласило за персону нон грата представника Мисије УН у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку Андреја Антонова, руског држављанина.
То је грубо кршење међународно-правних норми, истакла је Јевстигнејева.
Подсетимо, Красношчеков је, упркос дипломатском имунитету, притворен 28. маја 2019. године и тешко претучен током операције специјалних снага косовских Албанаца у српским општинама на северу покрајине.
У седишту Уједињених нација у Њујорку одржава се седница Савет безбедности УН током које се разматра редован шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији, а Србију на седници представља министар спољних послова Никола Селаковић.
СРБИЈА
Седница Савета безбедности УН о Косову: Селаковић упозорио - Приштина жели да Срби нестану са КиМ
Коментар