РУСИЈА

Ускршња трпеза у Русији: Три неизоставна јела /фото/

Ускрс у Русији одувек је био породични празник. У тој земљи припремају се посебна јела која се освештавају у цркви у васкршњој ноћи.
Sputnik
Јела која у Русији чине неизоставни део свечане ускршње трпезе су, осим шарених јаја, богато украшени кулич и сирна пасха.
Богата трпеза је осмишљена тако да нагласи важност тог празника.
Освештавање ускршњих кулича и јаја
Кулич је традиционални ускршњи колач који се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека.
Кулич - традиционални ускршњи колач се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека. Од зачина се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, затим мало шећера и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
У колач се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, шећер и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
Сирна пасха је традиционални васкршњи десерт у облику зарубљене пирамиде која симболизује Гроб Господњи. На посластици се исписује „ХВ“, односно прва слова синтагме Христос васкрсе којом се православни верници на тај дан поздрављају.
Основне састојке за сирну пасху чине творог (руски млади сир), маслац, кисела или слатка павлака и суво грожђе. У овај слаткиш додају се орашасти плодови и кандирано воће.
За припрему пасхе потребан је традиционални дрвени калуп који се назива пасочница.
Коментар