Ускршња трпеза у Русији: Три неизоставна јела /фото/
© Sputnik / Евгения Новоженина
/ Пратите нас
Ускрс у Русији одувек је био породични празник. У тој земљи припремају се посебна јела која се освештавају у цркви у васкршњој ноћи.
Јела која у Русији чине неизоставни део свечане ускршње трпезе су, осим шарених јаја, богато украшени кулич и сирна пасха.
Богата трпеза је осмишљена тако да нагласи важност тог празника.
© Sputnik / Виталий БелоусовОсвештавање ускршњих кулича и јаја
Освештавање ускршњих кулича и јаја
© Sputnik / Виталий Белоусов
Кулич је традиционални ускршњи колач који се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека.
© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаКулич - традиционални ускршњи колач се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека. Од зачина се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, затим мало шећера и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
Кулич - традиционални ускршњи колач се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека. Од зачина се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, затим мало шећера и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
© Sputnik / Алексей Мальгавко
/ У колач се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, шећер и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
Кулич пасхальный дрожжевой — 4 самых вкусных рецепта https://t.co/0xTIfLPLC0 pic.twitter.com/w2R6RADT5H
— Ирина Козина (@kozinairyna) April 30, 2021
Сирна пасха је традиционални васкршњи десерт у облику зарубљене пирамиде која симболизује Гроб Господњи. На посластици се исписује „ХВ“, односно прва слова синтагме Христос васкрсе којом се православни верници на тај дан поздрављају.
Основне састојке за сирну пасху чине творог (руски млади сир), маслац, кисела или слатка павлака и суво грожђе. У овај слаткиш додају се орашасти плодови и кандирано воће.
#рецепт Заварная творожная пасха https://t.co/A6ZlB26XJN pic.twitter.com/OtZeaEL9dH
— KyharNet (@kyhar_net) August 8, 2020
За припрему пасхе потребан је традиционални дрвени калуп који се назива пасочница.