00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Како се прави речник српског народа
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Спира бритком сабљом по српском фудбалу
20:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ускршња трпеза у Русији: Три неизоставна јела /фото/

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаУскршња трпеза
Ускршња трпеза - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2024
Пратите нас
Ускрс у Русији одувек је био породични празник. У тој земљи припремају се посебна јела која се освештавају у цркви у васкршњој ноћи.
Јела која у Русији чине неизоставни део свечане ускршње трпезе су, осим шарених јаја, богато украшени кулич и сирна пасха.
Богата трпеза је осмишљена тако да нагласи важност тог празника.
© Sputnik / Виталий БелоусовОсвештавање ускршњих кулича и јаја
Освештавање ускршњих кулича и јаја - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Освештавање ускршњих кулича и јаја
Кулич је традиционални ускршњи колач који се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека.
© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаКулич - традиционални ускршњи колач се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека. Од зачина се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, затим мало шећера и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
Кулич - традиционални ускршњи колач се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека. Од зачина се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, затим мало шећера и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица. - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Кулич - традиционални ускршњи колач се прави од брашна, са додатком квасца и воде или млека. Од зачина се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, затим мало шећера и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
У колач се могу додати ванила, кардамон, мускатни орашчић, шећер и доста ситно сецканог сувог воћа и грожђица.
Сирна пасха је традиционални васкршњи десерт у облику зарубљене пирамиде која симболизује Гроб Господњи. На посластици се исписује „ХВ“, односно прва слова синтагме Христос васкрсе којом се православни верници на тај дан поздрављају.
Основне састојке за сирну пасху чине творог (руски млади сир), маслац, кисела или слатка павлака и суво грожђе. У овај слаткиш додају се орашасти плодови и кандирано воће.
За припрему пасхе потребан је традиционални дрвени калуп који се назива пасочница.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала