РУСИЈА

Неосвојива тврђава: Кронштат из птичје перспективе /видео, фото/

Кронштат је основао цар Петар Велики. Ту су постепено грађене тврђаве, луке, фабрике и настао је предиван град који је постао главна база руске Балтичке флоте и поуздано утврђење северне престонице – Санкт Петербурга.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Налази се на острву Котлин у источном делу Финског залива, на око 50 километара од градског језгра Петербурга.
У историји руске флоте 18-20. века Кронштат је најчешће помињани град.
Кронштат
Изненађујуће је да су, прво утврђење Кроншлот, Кронштат, па и сам Петербург подигнути су пред очима Швеђанима, који нипошто нису хтели да признају да је ушће Неве коначно припало Русији.
Шведска флота је непрестано крстарила у близини руских обала, претећи да уништи све што је са муком створено на обалама Неве. Међутим, већ три века се моћно утврђење уздиже изнад вода Финског залива, одбијајући све покушаје страних флота да се пробију до северне престонице Русије.
У центру града на Јакорном тргу се уздиже Поморска црква светог Николаја Чудотворца.
Кронштат
То је један од највећих храмова у Русији, главни храм руске морнарице.
РУСИЈА
Моја Русија: Кронштат, колевка руске морнарице /видео/
Коментар