- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Моја Русија: Кронштат, колевка руске морнарице /видео/

© Sputnik / Alexander Galperin / Уђи у базу фотографијаЗрители во время Главного военно-морского парада в честь Дня ВМФ в Кронштадте
Зрители во время Главного военно-морского парада в честь Дня ВМФ в Кронштадте - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Кронштат је град-острво, колевка руске Ратне морнарице и једна од база Балтичке флоте. Све до 1996. године то је био затворен град, у који није могао свако да уђе.
То је град славне историје и војничке славе. Налази се на острву Котлин у источном делу Финског залива, на око 50 километара од градског језгра Санкт Петербурга.
Историја Кронштата уско је повезана са морепловством, из његове луке је испловио први руски пароброд, први ледоломац на свету и први руски морепловац који је опловио свет — Иван Крузенштерн. Овде су се развијала и тестирала нова оружја и обављали војни, научни и медицински експерименти.
У совјетско време су се овде налазиле војне фабрике и стратешки важни објекти. Град се могао посетити само уз специјалне дозволе, које су се тешко добијале.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићБродови Балтичке флоте у Кронштату
Кронштат - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Бродови Балтичке флоте у Кронштату
Већину становништва чинили су морнари и војници, као и њихове породице. Они су се овде и школовали и службовали. Острво је имало развијену инфраструктуру и све што је потребно за живот, чак и своју прехрамбену индустрију.
Данас је то град од око 45 хиљада становника — питом, миран и тих. Овде као да нема градске хаотичности и ужурбаности, нити великих саобраћајних гужви. До пре неколико година овде чак није било ниједног семафора.
Кронштат је основао Петар Велики, пошто је 1703. године од Швеђана освојио острво и подигао утврђење са доковима које је требало да штити с мора нову престоницу Руског царства — Санкт Петербург.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићКронштат
Кронштат - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Кронштат
Острво није велико — око 15 квадратних километара, али од првог дана свог постојања Кронштат је постао неосвојива тврђава. Као база Балтичке флоте, град је сложеним системом канала и утврђења затварао све морске прилазе копну.
Срце града је Јакорни трг, на коме се уздиже и један од највећих храмова у Русији, главни храм руске Ратне морнарице, познат као Поморска црква Светог Николе Чудотворца, заштитника свих помораца. Изграђена је у неовизантијском стилу, по узору на Аја Софију у Истанбулу, па је називају и „кронштатска Софија“…
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПоморска црква Светог Николе Чудотворца
Кронштат - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Поморска црква Светог Николе Чудотворца
Са више од 300 културно-историјских споменика, Кронштат је уврштен на листу Светске баштине Унеска.
У новој епизоди „Моје Русије“ сазнајте какве још лепоте скрива овај град и легенду зашто се котао нашао на грбу овог града.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Све емисије „Моја Русија“ можете погледати ОВДЕ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала