ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
Поред тога што је једна од најукуснијих гљива на овом поднебљу, смрчак је изузетно здрав, те га с правом називају даром природе. Садржи висок ниво антиоксиданата, богат је влакнима, побољшава рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем.
Ова гљива расте од априла до јуна у ниској трави и проређеним шумама, али сушена може да се купи у добро опремљеним маркетима. Цена му је чак пет пута већа од вргања, па се за килограм сувог смрчка даје и више од 100 евра. То је скупоцена печурка, па у Европи кошта и дупло више. Огласи за откуп су пуни, а познаваоци прилика кажу да је зарада добра.
Редовни берачи кажу да је проблем што цена сировог смрчка није толико висока, па већином сви суше ову печурку. На крају, треба више од 10 килограма сировог да бисте добили килограм сувог смрчка, а њега у шуми није баш лако наћи, пренеле су „Новости“.
На Твитеру је постављена фотографија плода из природе и постављено питање да ли неко зна шта је то. Иако су многи знали да је реч о јестивој гљиви - смрчак, било је и оних који нису знали шта је на слици, али и оних који су нагађали...