https://sputnikportal.rs/20220505/pocela-sezona-dar-prirode-donosi-i-100-evra-po-kilogramu-u-evropi-i-duplo-vise-foto-1137060126.html
Почела сезона: „Дар природе“ доноси и 100 евра по килограму, у Европи и дупло више /фото/
Почела сезона: „Дар природе“ доноси и 100 евра по килограму, у Европи и дупло више /фото/
Sputnik Србија
Планине и шумарци у Србији пуни су печурака, беру се и вргањ и лисичарка и популарни тартуфи, али има доста и смрчака. 05.05.2022, Sputnik Србија
2022-05-05T16:30+0200
2022-05-05T16:30+0200
2023-03-10T12:50+0100
економија
србија – економија
привреда и пољопривреда
мозаик
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112258/58/1122585896_0:200:1920:1280_1920x0_80_0_0_73977e95539027d5c48121d8afb93a6e.jpg
Поред тога што је једна од најукуснијих гљива на овом поднебљу, смрчак је изузетно здрав, те га с правом називају даром природе. Садржи висок ниво антиоксиданата, богат је влакнима, побољшава рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем.Ова гљива расте од априла до јуна у ниској трави и проређеним шумама, али сушена може да се купи у добро опремљеним маркетима. Цена му је чак пет пута већа од вргања, па се за килограм сувог смрчка даје и више од 100 евра. То је скупоцена печурка, па у Европи кошта и дупло више. Огласи за откуп су пуни, а познаваоци прилика кажу да је зарада добра.Редовни берачи кажу да је проблем што цена сировог смрчка није толико висока, па већином сви суше ову печурку. На крају, треба више од 10 килограма сировог да бисте добили килограм сувог смрчка, а њега у шуми није баш лако наћи, пренеле су „Новости“.На Твитеру је постављена фотографија плода из природе и постављено питање да ли неко зна шта је то. Иако су многи знали да је реч о јестивој гљиви - смрчак, било је и оних који нису знали шта је на слици, али и оних који су нагађали...
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112258/58/1122585896_213:0:1920:1280_1920x0_80_0_0_5fc1f0b548a75bc7947ab1b65605b827.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија – економија, привреда и пољопривреда, мозаик
србија – економија, привреда и пољопривреда, мозаик
Почела сезона: „Дар природе“ доноси и 100 евра по килограму, у Европи и дупло више /фото/
16:30 05.05.2022 (Освежено: 12:50 10.03.2023) Планине и шумарци у Србији пуни су печурака, беру се и вргањ и лисичарка и популарни тартуфи, али има доста и смрчака.
Поред тога што је једна од најукуснијих гљива на овом поднебљу, смрчак је изузетно здрав, те га с правом називају даром природе. Садржи висок ниво антиоксиданата, богат је влакнима, побољшава рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем.
Ова гљива расте од априла до јуна у ниској трави и проређеним шумама, али сушена може да се купи у добро опремљеним маркетима. Цена му је чак пет пута већа од вргања, па се за килограм сувог смрчка даје и више од 100 евра. То је скупоцена печурка, па у Европи кошта и дупло више. Огласи за откуп су пуни, а познаваоци прилика кажу да је зарада добра.
Редовни берачи кажу да је проблем што цена сировог смрчка није толико висока, па већином сви суше ову печурку. На крају, треба више од 10 килограма сировог да бисте добили килограм сувог смрчка, а њега у шуми није баш лако наћи,
пренеле су „Новости“.
На Твитеру је постављена фотографија плода из природе и постављено питање да ли неко зна шта је то. Иако су многи знали да је реч о јестивој гљиви - смрчак, било је и оних који нису знали шта је на слици, али и оних који су нагађали...