ДРУШТВО

Да ли би особе са повишеним крвним притиском требало да пију кафу

Упркос увреженом мишљењу да кафа утиче на повећање крвног притиска, не постоји истраживање које би то потврдило.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Стручњаци из Немачке наводе да и особе које пате од високог крвног притиска без бојазни могу да попију најмање четири шољице кафе дневно. Како истичу, нема научних доказа да је кофеин лош за хипертензију.
Додуше, кафа може накратко да подигне крвни притисак, јер кофеин стимулише кардиоваскуларни систем и убрзава срчани ритам, али то се углавном дешава уколико организам није навикнут на кофеин.
Крвни притисак у мањој мери се повећава код особа које редовно пију кафу, што се постиже након редовног конзумирања током једне до две седмице, наводи Удружење за срце Немачке.

Ограничити унос кофеина

Из тог Удружења напомињу да би, међутим, унос кофеина требало ограничити на максимално 400 милиграма дневно ако размишљате о здрављу срца. То је ионако више него што ће већина људи вероватно и да попије, односно четири до пет шољица филтер кафе дневно.
Требало би имати на уму да би притисак требало мерити пре или око 30 минута после кафе, како бисте били сигурни да се неће одразити на мерење.
Саветује се и избегавање кофеинских таблета, с обзиром на то да оне могу негативно да утичу на крвни притисак, пренео је портал „Пословни“.
ДРУШТВО
Шта се дешава ако 10 дана не пијете кафу
РУСИЈА
Може ли кафа да се пије током оброка – шта кажу руски лекари
РУСИЈА
Руска докторка објашњава како кафа „успорава“ рад мозга
Коментар