- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска докторка објашњава како кафа „успорава“ рад мозга

CC0 / Unsplash/Julia Florczak / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Употреба кафе за „убрзање“ рада мозга и нервног система у неким случајевима може дати супротан ефекат, упозорила је у интервјуу Спутњику докторка Наталија Круглова.
Велики број људи пије кафу како би стимулисали нервни систем и рад мозга. За то је одговорна психоактивна супстанца – кофеин. У неким случајевима може да се догоди да напитак не убрзава, већ успорава рад нервног система, а понекад чак може да доведе до смањења когнитивних способности (памћење и учење), рекла је докторка.
Према њеним речима, такав негативни ефекат може настати ако човек који има проблема са сном пије много кафе.
„Количина кофеина која се може унети у организам је 400 милиграма дневно. То је неколико шољица кафе плус две-три шоље чаја, јер и чај садржи кофеин. Ако пијете само кафу онда можете да попијете око три-четири шољице“, сматра Круглова.
Рад мозга се не успорава одмах после, на пример, треће шољице кафе. То је индивидуални процес и ефекат се појављује код свих у различито време, додала је докторка. Такође је и индивидуално колико дуго ће особа осећати промене у организму после конзумирања кафе.
„Некоме ће требати два-три сата да ефекат од велике количине кофеина нестане, а некоме више. После преспаване ноћи се код свих тај ефекат смањује или сасвим нестаје“, закључила је докторка.
Кафа, ратлук и вода - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
ДРУШТВО
Зашто је добро да попијете чашу воде после кафе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала