ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
Међутим, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замене.
Сода бикарбона
Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.
Прашак за пециво
С друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност. Није га потребно мешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.
Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтева.
Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, пренео је портал „Кликс“.