00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
МИЉАНОВ КОРНЕР
Спира бритком сабљом по српском фудбалу
20:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како се одвићи од шећера?

CC0 / Pixabay / колачи
колачи - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Наравно, одрицање од шећера једнако је потписивању казне, јер без њега не можемо. Глукоза је главни извор енергије за ћелије, неопходна је, као и ваздух и вода. Без тога падамо у депресију, плачемо без разлога, осећамо се летаргично, живот постаје тужан. Али, како се онда одвићи од шећера?
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Уместо да глукозу уносимо путем здраве хране попут поврћа, воћа, житарица, ми се, неконтролисано, ослањамо на пецива, слаткише, газирана пића. На тај начин бирамо оно што пружа тренутни ужитак и задовољство. Као резултат тога, чека нас вишак килограма, губитак енергије, беживотна кожа с увек непријатним бубуљицама. Ова слика не улива оптимизам.
Жудња за слатким има много разлога, како психичких тако и физиолошких.

Замена појмова

Слаткиши нам се посебно траже када смо под стресом, пролазимо кроз кризу у односима или посао не иде. Телесна активност такође утиче на жељу за слатким – или је има превише или, обратно. Слаткиши компензују досаду, незадовољство, емоционално изгарање.

Вода као алтернатива

Јака жеђ је слична глади. Слична је ситуација и са слаткишима. Ако желите слаткише, попијте чашу воде. Требало би да помогне. Али, пронађите меру – вишак течности може довести до супротног учинка, изазивајући жељу за слатким.

Подсетник на прошлост

Ако знате да мириси евоцирају успомене из прошлости, требало би да вам је ово познато. Понекад су производи повезани с пријатним сећањима из детињства, младости, неког врло значајног периода у животу. Тада је веома тешко одолети искушењу. Алтернативно, можете пронаћи здравију верзију свог омиљеног јела.

Сезонско расположење

Да ли сте приметили да у пролеће брже прелазимо на лаганију исхрану? У понуди су салате, пуно поврћа и зачинског биља, воћа. Емоционални узлет утиче на то да заборавимо на слаткише. Но, с почетком јесени све се враћа у нормалу – депресија, поспаност, губитак снаге и неодољива жеља за слатким и кифлицама.

Хормонске флуктуације

Неуобичајене навике у исхрани уочавају се код многих жена током менструације, трудноће или менопаузе. За све је крив неуравнотежен ниво мушких и женских полних хормона – тестостерона и естрогена.

Тражимо решење

Све је врло једноставно. Природни шећер налази се у поврћу, воћу и житарицама. Пуно је лакши и здравији од рафинисаног, осигурава потребну дозу енергије, комбинује се с другим хранљивим материјама, витаминима и минералима, корисним киселинама и влакнима.
Главна потешкоћа за оне који се усуде да се одрекну слаткиша јесте препознати слатко у здравој храни. У почетку, рецептори неће перципирати природну глукозу, али поступно, када се тело ослободи вишка, осетићете другачији укус намирница. Могуће је да ће вам се чинити слађима од вашег омиљеног слаткиша.
Представљамо седам најбољих намирница које ће ублажити жељу за нездравим посластицама:
Смокве
Смокве су укусне и сирове, али сушене су пуно слађе. Брзо и дуго пружају осећај ситости. Али, постоји једна опасност, суве смокве су прилично калоричне – 100 г садржи 214 килокалорија. Ако сте због фигуре одустали од слаткиша, будите умерени.
Јагоде
Верује се да је ово летња бобица. Али, данас се јагоде могу купити и усред зиме. Једнако је добра и свежа и замрзнута. Садржи многе материје које помажу сагоревању масноћа, богата је антиоксидансима: витамином Ц и елагинском киселином, који спречавају старење коже.
Јабуке
Ово воће је складиште витамина, укључујући антиоксидансе и преко потребна влакна. Захваљујући огромној количини витамина Б, јабуке помажу у смањењу нивоа стреса и значајно побољшавају памћење. Један је од најбољих и најздравијих залогаја током дана, а такође је идеална храна за дијабетичаре.
Банана
Најпопуларније воће за грицкање, смутије и шејкове. Банане су богате витаминима, минералима и влакнима. Шампион је у садржају калијума, који је одговоран за рад мишића, одржавање ацидобазне и водене равнотеже, као и крвног притиска.
Једна банана брзо задовољава апетит, придоносећи нормалној пробави. Но, садржи и доста калорија, па не би требало да је конзумирате у вечерњим часовима.
Бундева
Бундева је најбољи савезник у борби против старења. Садржи много влакана, али врло мало калорија, што је чини идеалном намирницом за оне који су забринути због прекомерне тежине.
Нар
Изузетно је користан за имуни систем, срце и крвне судове. Материје садржане у нару придоносе нормализацији крвног притиска, смањују ризик од можданог удара и болести кардиоваскуларног система. Нар је врло користан за зглобове и савршено штити кожу од негативног деловања ултраљубичастог зрачења.
Шаргарепа
Ово поврће богато је влакнима, антиоксидансима и бета-каротеном, састојком који је значајан за здравље и лепоту. Трик: Уколико сваки дан попијете чашу сока од шаргарепе пре одласка на плажу током летовања, препланулост ће бити равномерна и трајаће дуже.
За бољу апсорпцију витамина и хранљивих материја у чашу сока свакако додајте мало павлаке или биљног уља, пише „Сити магазин“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала