ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
Грашак је поврће које може да се спреми на много начина, тако да бисте сигурно могли да пронађете своју омиљену верзију.
Предности грашка
Ово зелено поврће може много тога да понуди. Порција од пола шоље (или 170 грама) зеленог грашка садржи 62 калорије, од којих 70 процената потиче од угљених хидрата и нуди мноштво витамина, минерала и макронутријената, преноси „Магазин новости“.
Свеж грашак је препун влакана
Порција од пола шоље зеленог грашка доноси 4 грама влакана, што помаже да испунимо 26 грама препоручених на дневном нивоу.
Углавном нерастворљива влакна у грашку помажу у ситости, регулацији апетита и побољшању варења, напомињу стручњаци.
Повољан за срце
Исхрана богата влакнима може позитивно да утиче на смањење ризика од развоја срчаних болести, а грашак је фантастичан начин да повећате количину влакана у исхрани.
Грашак садржи добру количину минерала који су здрави за срце, као што су магнезијум, калијум и калцијум. Калијум је важан за снижавање крвног притиска, а магнезијум је одговоран за транспорт калцијума и калијума до срца.
Имунолошки систем
Грашак у основи има све што је потребно за подршку имунолошком систему, укључујући 13 процената препоручене дневне количине витамина Ц, здраву дозу витамина Е, цинка и антиоксиданата.
Здраве очи
Једна порција зеленог грашка садржи 24 одсто препоручене дневне количине витамина А који је најпознатији витамин када је у питању одржавање вида.