РЕГИОН

Милановић и Столтенберг разговарали о БиХ

Хрватски председник Зоран Милановић разговарао је телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом који је иницирао тај разговор по пријему Милановићевог писма упућеног свим чланицама Алијансе о положају Хрвата у БиХ.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Милановић је обавестио Столтенберга детаљно о "озбиљној политичкој кризи у БиХ, односно о тешкој ситуацији у којој се налазе Хрвати у БиХ који су у великом броју уједно и држављани Хрватске", саопштено је из кабинета хрватског председника, преноси Хина.
Према његовим речима, Хрвати у Федерацији БиХ су "већ низ година изложени изборним манипулацијама и присиљени да учествују на изборима према неуставним одредбама Изборног закона БиХ" а да упркос "вишекратним покушајима промене изборног закона" опет неће имати могућност да бирају своје легитимне представнике у тела власти БиХ".
То је "директно кршење Дејтонског мировног споразума", а "таква ситуација дискриминише Хрвате у БиХ као конститутивни народ, противна је владавини права, али и претња стабилности у БиХ", упозорио је Милановић Столтенберга, наводи се у у саопштењу.
Рекао му је и да неравноправни статус Хрвата у БиХ негативно утиче не само на стабилност БиХ, него уједно доводи у питање националну безбедност Хрватске којој је стабилна БиХ од стратешког интереса, преноси Танјуг.
Када је реч о захтеву Шведске и Финске за чланством у НАТО Милановић је показао разумевање за контекст у којему се у Савезу разговара о тим захтевима, али поновио да и Хрватска очекује разумевање савезника за настојање да заштити права Хрвата у БиХ и тиме заштити своје државне интересе, стоји у саопштењу.
"Зато Хрватска од својих савезника, чланица НАТО-а, очекује више разумевања за праведне и легитимне захтеве у погледу осигурања равноправног положаја Хрвата у БиХ", нагласио је Милановић, према саопштењу.
Коментар