- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић и Столтенберг разговарали о БиХ

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић разговарао је телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом који је иницирао тај разговор по пријему Милановићевог писма упућеног свим чланицама Алијансе о положају Хрвата у БиХ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Милановић је обавестио Столтенберга детаљно о "озбиљној политичкој кризи у БиХ, односно о тешкој ситуацији у којој се налазе Хрвати у БиХ који су у великом броју уједно и држављани Хрватске", саопштено је из кабинета хрватског председника, преноси Хина.
Према његовим речима, Хрвати у Федерацији БиХ су "већ низ година изложени изборним манипулацијама и присиљени да учествују на изборима према неуставним одредбама Изборног закона БиХ" а да упркос "вишекратним покушајима промене изборног закона" опет неће имати могућност да бирају своје легитимне представнике у тела власти БиХ".
То је "директно кршење Дејтонског мировног споразума", а "таква ситуација дискриминише Хрвате у БиХ као конститутивни народ, противна је владавини права, али и претња стабилности у БиХ", упозорио је Милановић Столтенберга, наводи се у у саопштењу.
Рекао му је и да неравноправни статус Хрвата у БиХ негативно утиче не само на стабилност БиХ, него уједно доводи у питање националну безбедност Хрватске којој је стабилна БиХ од стратешког интереса, преноси Танјуг.
Када је реч о захтеву Шведске и Финске за чланством у НАТО Милановић је показао разумевање за контекст у којему се у Савезу разговара о тим захтевима, али поновио да и Хрватска очекује разумевање савезника за настојање да заштити права Хрвата у БиХ и тиме заштити своје државне интересе, стоји у саопштењу.
"Зато Хрватска од својих савезника, чланица НАТО-а, очекује више разумевања за праведне и легитимне захтеве у погледу осигурања равноправног положаја Хрвата у БиХ", нагласио је Милановић, према саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала