ДРУШТВО

Коју врсту хлеба треба да избаците из исхране, нарочито ако имате повишен шећер

Особе које имају висок шећер требало би да регулишу своју исхрану и да из ње избаце све намирнице које потенцијално могу изазвати још већи проблем са здрављем.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Лекари су упозорили да чак и оне намирнице за које мислимо да су безопасне и да слободно можемо да их једемо, могу и те како имати лош утицај на организам.
Према речима докторке Лизе Јанг, они који имају висок шећер треба да избегавају једну врсту хлеба, односно ону која је прављена од рафинисаних житарица без додатних влакана. Заправо, најбоље је јести хлеб који је направљен од целог зрна житарица, који је уједно и најздравији.
„Људи са високим шећером у крви треба да једу хлеб богат влакнима, с најмање три грама влакна по кришки“, каже она.
Зашто су влакна битна? Управо зато што су она та која помажу код регулисања шећера у крви. Такође, веома је битно да избегавате све врсте хлеба које имају шећер као додатак јер ће допринети повећавању глукозе у крви.
Докторка подсећа да постоје прости и сложени и угљени хидрати. Прости се састоје од шећера попут фруктозе и глукозе, који имају једноставну хемијски структуру која се састоји од једног или два шећера.
Сложени су они који имају три или више шећера који су везани. Они имају непосредан утицај на шећер у крви који се постепено повећава.
Према учењу са Харварда, храна попут белог хлеба се брзо вари и узрокује значајне флуктуације шећера у крви, што може довести до повећаног ризика од дијабетеса типа 2, болести срца и прекомерне тежине, пренео је „Објектив“.
Коментар