СВЕТ

Бајден: Нећемо наметати Кијеву своју вољу по питању уступака Русији

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да Вашингтон неће наметати Кијеву своју вољу када је реч о могућим територијалним уступцима Русији, али да треба да настави да јача њен војни потенцијал.
Sputnik
„То је њихова територија и немам намеру да им говорим шта треба или не треба да раде“, рекао је амерички председник на питање да ли Украјина треба да се одлучи на територијалне уступке Русији у циљу постизања мировног споразума.
У разговору с новинарима он је изразио наду да ће конфликт у Украјини пре или касније бити окончан постизањем споразума, а да ће Америка до тада чинити све како би Украјина имала средства за одбрану.
недавно је и амерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да ће Америка наставити да пружа војну помоћ Кијеву и да ће је прилагођавати у зависности од ситуације.

„Наш задатак је да осигурамо да Украјина има на располагању сва неопходна средства за заштиту од агресије и за одбијање те агресије, али и да би њене позиције биле максимално јаке на преговорима са Русијом“, рекао је он.

Америка је пре два дана објавила да ће Кијеву упутити нови пакет војне помоћи у вредности од 700 милиона долара који укључује и четири система вишецевних бацача ракета HIMARS уз образложење да су их украјинске власти увериле да неће користити то оружје за нападе на објекте на територији Русије.
РУСИЈА
Москва: Ако Кијев употреби вишецевне бацаче ракета против Русије ударићемо на центре доношења одлука
Коментар