ДРУШТВО

Јетра не пропада само од алкохола, већ и од неких намирница и суплемената

Јетра не пропада само од алкохола, а додатни килограми као и неке лоше навике лако могу угрозити здравље наше највеће жлезде. Поремећаји у раду јетре, која је централна лабораторија нашег организма, обично нису праћени јасним симптомима.
Sputnik
Некада знаци оштећења могу да буду благи, а да током низа година полако али сигурно умањују основу улогу јетре – способност филтрације штетних супстанци из крви.

Шећер доводи до таложења масноћа

Превише шећера није лоше само за зубе, већ и за јетру, која користи фруктозу за стварање масноћа. Превише рафинисаног шећера са високим садржајем фруктозе доводи до таложења масноћа и на крају до болести јетре. Нека истраживања указују на то да шећер може бити у једнакој мери штетан за функционисање јетре колико и алкохол, чак иако немате вишак килограма.

Гојазност као додатни фактор ризика

Додатне масноће могу се акумулирати у јетри и довести до стања неалкохолне масне јетре, најчешће хроничне болести јетре у старијој популацији. Неалкохолна масна јетра резултат је таложења масноћа у јетри, кад те масноће прелазе 5 одсто тежине јетриног тиква. Услед овог скупљања масноћа јетра може и натећи, а временом се може формирати и ожиљак на ткиву јетре (цироза). У додатном фактору ризика да добију ову болест јетре су гојазне особе средњих година, пацијенти који се лече од дијабетеса. У неким случајевима стање се може кориговати одговарајућом исхраном и физичком активношћу.

Вишак витамина А

Витамин А који се добија путем свежег поврћа и воћа битан је за правилан рад организма. Проблем настаје када се путем суплемента користе недовољно одређене дозе витамина А. Савет је да се пре суплементације витамином А, консултујете са стручњаком о начин примене и дозвољеним количинама овог витамина, како не би дошло до оштећења јетре.

Употреба безалкохолних слатких и газираних пића

Истраживања наглашавају да особе које уносе велике количине безалкохолних слатких и газираних пића имају већу вероватноћу да добију неалкохолну масну болест јетре. Нема још довољно јасних доказа за ову тврдњу али стручњаци, ипак, саветују ограничену употребу ових напитака.

Аналгетике треба пажљиво користити

Лекове против болова треба обазриво користити у строго прописаним количинама како не би дошло до оштећења јетре. Проверите дозу аналгетика и поштујте начин примене, по савету лекара.

Трансмасти не одговарају јетри

Трансмасти из печених производа, брзе хране, колача, кекса и нездравих грицкалица нису добре за јетру. Овај начин исхране гарантује вишак килограма који штети целом телу, па и јетри. Уколико купујете готова јела проверавајте листу састојака, могуће је и да намирнице које се рекламирају као производи са „0“ грама трансмасти, садрже извесну количину ових, не баш здравих масноћа, пише портал е-клиника.

Алкохолна пића

Познато је да превише јаких алкохолних пића може оштетити јетру. Стручњаци упозоравају да болести јетре нису резервисане само за особе које користе неумерене количине алкохола, већ и за оне који пију много мање. Савет је да се умерено користи алкохол – највише једно пиће дневно за жене и до два за мушкарце.
РУСИЈА
Руски гастроентеролог саветује како да сачувате јетру: Листа забрањене хране
Коментар