ЕКОНОМИЈА

Ратари у Банату гледају у небо: Хоће ли суша смањити принос пшенице

Претходних дана на подручју Јужног Баната пало је око 30 литара кише по метру квадратном, што је обрадовало ратаре забринуте због суше. Киша је помогла нарочито пшеници, чија ће вршидба почети за месец дана.
Sputnik
Пољопривредник Ђура Шушњар из Панчева ове године има око 15 хектара под пшеницом. У производњу је уложио максимум, поскупљења су била велика, а сушни период у мају претио је да угрози приносе. Киша која је пала претходних дана стигла је у последњи час.

„Пшеници је помогло. Да ове кише није било, ми смо буквално могли да се опростимо од пшенице. Можда не баш тако, али далеко би било мање него што смо планирали. Биће ваљда око четири тоне“, казао је Шушњар.

Стручњаци Института „Тамиш“, који надгледају скоро 22.000 хектара под пшеницом ове године, очекују просечни принос нешто преко пет тона по хектару.
Процена зависи и од тога да ли ће се наставити високе температуре од 30 степени.
„Ако буде изузетно нагао губитак влаге и дође до топлотних удара, нагло ће доћи до зрења и зрно ће остати ситно. Када знамо како изгледа зрно пшенице и то упоредимо, добиће облик зрна пиринча и онда говоримо о паду приноса“, објаснио је Богдан Гаралејић из Института „Тамиш“, пренео је РТС.
СРБИЈА
Исплати ли се узгајање органске хране у Србији
ЕКОНОМИЈА
Зашто се ситним сточарима у Србији не исплати да тове свиње
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Коментар