РЕГИОН

Отворени Балкан се неумољиво шири - и једини функционише у региону

Отворени Балкан је показао да је механизам за сарадњу који се неумољиво шири. Он није алтернатива за приступање Европској унији, али јесте практично једини механизам који сада функционише у региону, када је политика проширења ЕУ у застоју и омогућава да земље региона остваре своје интересе, оцена је дипломате Зорана Миливојевића.
Sputnik
Дводневни самит регионалне иницијативе Отворени Балкан у Охриду, коме су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније, Димитар Ковачевски и Еди Рама, као и, у својству посматрача, премијер Црне Горе Дритан Абазовић и Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ, завршен је у позитивној атмосфери уз потписивање низа споразума.

Отворени Балкан се неумољиво шири

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић оцењује да интерес који је показан за иницијативу Отворени Балкан говори сам за себе о њеној успешности.
„Присуство представника БиХ и Црне Горе показује сав смисао и сву опортуност тог циља али и да је Отворени Балкан практично једини механизам који сада функционише у региону. Интересантно је да су ова два дана на Охриду била два најпозитивнија два дана у Европи у овом тренутку која је оптерећена руско-украјинском кризом и свим оним последицама које из те кризе произилазе на политичком, економском и сваком другом плану,“ наглашава Миливојевић.
Другим речима, напомиње он, Отворени Балкан је показао да се ради о механизму за сарадњу, који је не само ефикасан већ и да има циљ и оправданост.
„Он се практично неумољиво шири, о чему говори учешће црногорског премијера. То значи да и у Црној Гори сазрева свест да је то један позитиван процес и да Подгорица треба да му се прикључи. Јер он није алтернатива за приступање Европској унији, али јесте процес који, кад је политика проширења ЕУ у застоју, омогућава да земље у региону остварују своје интересе и да не проводе само време у чекању будућности која је потпуно неизвесна,“ каже Миливојевић.

Иницијатива има подршку и Русије, и Америке

Исто важи и за БиХ, додаје он, где остају политичке сметње за које сматра да ће временом бити превазиђене јер оно што нуди Отворени Балкан као нешто што омогућава сарадњу земаља у региону, представља незаустављив процес.
„Занимљиво је да су велики интерес показале САД, не само директним изјавама и подршком и на званичном нивоу из Вашингтона преко преко њиховог специјалног изасланика Габријела Ескобара, већ и самим учешћем америчког амбасадора из Београда Кристофора Хила на овом скупу. Дакле, Америка не само да подржава Отворени Балкан него и сматра да Београд има посебно место у остваривању тог процеса и реализацији његових циљева. Подршка је наравно дошла и из Руске Федерације а то показује да Отворени Балкан има најширу могућу подршку,“ уверен је Миливојевић.
Ови сусрети су, напомиње он, отишли и корак даље што говори да се сарадња са економског плана шири и на друге области.
„У том смислу су потписани и нови споразуми који се тичу туризма, отварања тржишта рада, признавања диплома што води ка продубљивању сарадње у свим оним сферама која се тичу и социјалног аспекта, и свега онога што, треба то рећи, лежи у основи идеологије и стратегије ЕУ. То су оне четири слободе - кретања људи, идеја, капитала, роба и услуга. Дакле, то је нешто што је у функцији и приступних преговора и нешто што омогућује њихову бржу проходност,“ објашњава саговорник Спутњика.

Рационални концепт сарадње у региону

Према његовим речима, ако се све сабере, важно је да се показало да Отворени Балкан релаксира политичке односе у региону. О томе, како каже, најбоље сведочи однос Тиране и Београда који је годинама био затегнут.
Миливојевић је уверен и да ће привремена администрација у Приштини ускоро увидети да Отворени Балкан није ничији политички пројекат већ рационалан концепт сарадње у региону.
РЕГИОН
Лидери региона у Охриду поручили: „Отворени Балкан“ је за све грађане, појачати сарадњу
РЕГИОН
Абазовић: Прва званична посета Србији 29. јуна
СРБИЈА
Курти: Нема „Отвореног Балкана“ док не буде „шест држава”
Коментар