- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лидери региона у Охриду поручили: „Отворени Балкан“ је за све грађане, појачати сарадњу

Пратите нас
У Охриду је завршен самит иницијативе „Отворени Балкан“, а петорица лидера поручила су на заједничкој конференцији за новинаре да долази боље време за сарадњу држава у региону и да иницијативу треба појачати.

Вучић о "Отвореном Балкану": Поносан сам на све што је до сада урађено

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Охриду да је поносан на све што је до сада урађено у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, и изразио уверење да ће се много тога тек урадити у наредном периоду, што ће донети додатну корист грађанима и привреди.
“Задовољан сам што смо разговарали о отвореним питањима, о томе да морамо да проналазимо решења, како би људи живели боље. Не може одмах све да донесе резултате, али ће то сваког дана бити све више видљиво”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији у Охриду.
Најавио је да ће наредне седмице бити одржана видео конференција, како би се наставили разговори и припреме, да се стручњаци уједине на задатку да нађу најбоља решења и излаз из кризе у наредних шест месеци до годину дана.
"Да покушамо једни другима да помогнемо, да будемо једни уз друге, да додатно упростимо процедуре на границама, да људи брже пролазе, радимо и радићемо на томе. Борићемо се за бољи живот грађана, смањење бирократских процедура", рекао је Вучић.
Он је указао да ако се анализирају економски и политички односи, Србија, Северна Македонија и Албанија готово да немају отворених билатералних политичких питања међусобно, а нека су, наводи, чак од најтежих у историји, успеле да реше.
"Те ствари су донеле огромне промене", подвукао је председник Србије.
Додао је да ми, из Србије, ништа не тражимо до Северне Македоније, већ само хоћемо да имамо братски и пријатељски однос, да увек можемо да рачунамо једни на друге.
Посебно је захвалио албанском премијеру Едију Рами, што је, каже, увек био чврст и снажан, и који је, када је био изложен притисцима са различитих страна, да одустане, показао снагу лидера и шта значи опредељење и одлучност да нешто што је започео настави.
“Велика захвалност Рами, јер без његове посвећености и енергије ''Отворени Балкан'' не би могао да опстане”, рекао је Вучић.
Он се захвалио свима из Албаније који долазе у Србију, и који, како је рекао, топло дочекују људе из Србије, додајући да ће и данас потписани споразуми, у области туризма и културе, даље допринети градњи још ближих односа, приближавању народа и много тога доброг.
“Поносан сам на све што смо урадили, а посебно на оно што ћемо, верујем, тек урадити”, поручио је председник Србије.

Абазовић: Долази боље време за Србију и Црну Гору

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да чињеница да ће његова прва посета региону бити посета Београду говори да долази боље време сарадње две државе.
На питање Танјуга да ли ће у посету Србији доћи са неким позитивним вестима, на пример, о прихватању да Црна Гора постане чланица „Отвореног Балкана“, и да ли ће моћи да обезбеди подршку за то у Подгорици, Абазовић је рекао да је сама чињеница да у прву регионалну посету, као премијер, долази у Београд, позитивна вест.
„Мислим да то говори да долази добро, боље, али да не урекнемо, време сарадње две државе“, рекао је Абазовић.
Он је додао да му је жао што до сада није било тако, због различитих околности, али да ће његова посета бити добра прилика да се мења пракса, а да, како је рекао, „сви заједно будемо мудрији, бољи, паметнији“.
„Част ми је да дођем у Београд у прву званичну посету региону. Са задовољством ћу ићи и у друге градове, као што и ми упућујемо позив лидерима, који су овде, и који нису, да су више него добродошли“, рекао је Абазовић.
Да ли ће до тада бити јасно да ли ће Црна Гора приступити „Отвореном Балкану“, мање је важно, истакао је Абазовић и додао да је важније да се данас на самиту осећа добра енергија и да се лидери одлично разумеју око свих питања.
„Захваљујем се на позиву, и верујем да ћемо се трудити заједнички. Немам дилему да ће Александар Вучић дати допринос томе, да ће актуелна и нова влада у Србији дати допринос томе, а црногорска свакако хоће - да што више лепих вести буде на релацији Црна Гора - Србија, не само по питању „Отвореног Балкана“, већ и о многим темама, од којих су неке су овде актуелизоване“, рекао је Абазовић.
Треба да „окренемо коло“ и да, уместо пласирања лоших вести, имамо све више добрих, додао је Абазовић.

Тегелтија: Одлука о „Отвореном Балкану“ унутрашње политичко питање Босне и Херцеговине

Председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија изјавио је да је одлука о „Отвореном Балкану“ унутрашње политичко питање БиХ и да нема везе са украјинском кризом и санкцијама против Русије.
Тегелтија, који је у Охриду учествовао у својству посматрача, рекао је да следи доношење политичке одлуке о приступању БиХ тој иницијативи и додао да је тешко говорити о разлозима зашто та одлука још није донета.
„Нико од оних који треба да донесу ту одлуку није изашао и рекао зашто је против „Отвореног Балкана“, да ли због страха да је то замена за европске интеграције, да ли због некога ко је предложио ту иницијативу“, рекао је Тегелтија на питање новинара шта је утицало да се предомисли и да се заложи за приступање БиХ „Отвореном Балкану“.
Тегелтија је рекао да је било покушаја да се о тој одлуци разматра на данашњој седници Председништва БиХ, али да није било спремности да се о томе разговара и да та тачка није уврштена у дневни ред седнице.
Изразио је уверење да ће пословна заједница и јавност у БиХ извршити „адекватан притисак“ на доносиоце политичких одлука како би, каже, БиХ приступила иницијативи.
Додао је да ће употребити сву енергију да убеди противнике те иницијативе да она доноси добро и пословној заједници и грађанима у БиХ.

Ковачевски: Решили смо сва отворена питања са суседима

Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да је та земља у последњих пет година доказала да може да реши сва унутрашња питања, као и отворена питања са суседима.
Ковачевски је рекао да је Северна Македонија решила сва отворена унутрашња питања и међунационалне односе који су, како је рекао, били рањиви у прошлости и да је донела Закон о употреби језика и успоставила низ институција задужених за права мањина.
Он је казао да Преспански споразум представља фундамент међународне политике и да је захваљујући решавању проблема са Грчком Северна Македонија постала чланица НАТО-а, као и да је на корак од отпочињања преговора са ЕУ.
Навео је да Северна Македонија нема ниједно отворено питање са Србијом, али ни са Албанијом и такозваним Косовом , а да са Грчком има изванредну економску сарадњу.
„У последњих пет месеци разговарали смо и тражили решења са Бугарском у циљу укидања вета на отварање преговора са ЕУ и постизања договора који ће се базирати на европским вредностима“, рекао је Ковачевски и додао да је Северна Македонија унутрашње и међународне односи успоставила на највишем европском нивоу.

Рама: Зрно жита ће вредети као цела врећа - појачати сарадњу

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да долази време када ће зрно жита бити вредно као врећа жита а један киловат струје као један мегават, због чега је потребна још већа сарадња у региону у оквиру иницијативе.
„„Отворени Балкан“ је за све грађане и све више ће припадати свима“, поручио је Рама.
Он је казао да ће три земље формирати једну радну групу за кризу која ће дати конкретна решења, јер ће криза бити још дубља у целом свету.
Рама је рекао да ће радна група одмах почети са радом и да ће већ у јулу бити организован сусрет како би се сагледали предлози радне групе. Најавио је да ће затим у септембру у Београду бити организован први заједнички сајам хране, вина и туризма, на који ће бити позвани бизнисмени из свих држава.
Рама је додао да ће бити организован и скуп о безбедности хране, као и да ће на наредном самиту у Албанији у фокусу бити енергетска безбедност за чланице иницијативе.
„Желимо да направимо најбољи могући дијалог, желим да нас буде шест у Отвореном Балкану“, поручио је Рама. „Свако ко се супротстави овој иницијативи осуђен је на неуспех, а ко се суздржава губи драгоцено време“, нагласио је он.
СРБИЈА
У Охриду потписано више споразума између Србије, Македоније и Албаније
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
РЕГИОН
Порука из Америке: Свих шест земаља да буде укључено у „Отворени Балкан“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала