ДРУШТВО

Како сачувати акумулатор ако аутомобил не возите дуже од три месеца

Уколико аутомобил не возите дуже од три месеца, требало би предузети мере да се акумулатор не испразни.
Sputnik
Стручњаци саветују да је у том случају потребно барем сваке треће недеље упалити мотор да се допуни акумулатор. Мотор би требало да ради најмање пола сата на отвореном, због издувних гасова који су штетни за здравље.

Како сачувати акумулатор

Ако се унапред зна да се аутомобил неће возити дуже од три месеца, препорука је да се одмах одвоји минус пол са акумулатора и да се извади из возила, поготово ако се налази у простору у коме би се температура ваздуха спуштала испод 10 степени или расла преко 40 степени Целзијуса. У супротном, доћи ће до дубоког пражњења акумулатора и он ће бити неупотребљив.
Према томе, акумулатор, ако је све исправно са електричном опремом на возилу, могао би да издржи три месеца, а да вам нису потребни каблови за паљење, преноси портал „Ревијахак“.
Напомиње се да су нови модели возила знатно опремљенији електричним системима који могу да испразне акумулатор оквирно у периоду од три до шест недеља, уколико се аутомобил не користи.
Стручњаци препоручују и да се возило закључа током периода мировања и тада је брзина пражњења акумулатора најнижа. Важно је напоменути да ако даљински закључавате возило водите рачуна да вам је механичка брава на вратима исправна, како бисте могли да откључате возило ако се акумулатор ипак испразни након дужег некоришћења возила.
ЕКОНОМИЈА
Аутомобил на водоник из Србије: Револуционарни план научника из „Винче“ и са Машинског факултета
ЕКОНОМИЈА
Све „бољке“ возила на батерије: Зашто Срби слабо купују електричне аутомобиле
ЕКОНОМИЈА
Која боја највише утиче на вредност аутомобила
Коментар