Оно што су многи од нас помешали са ваздухом у чипсу је заправо – азот, инертан гас који се користи током процеса паковања за уклањање „ваздуха“, а посебно кисеоника који би проузроковао да чипс постане устајао и да уље постане ужегло.
Кисеоник је врло реактиван, што значи да се спаја са другим молекулима, а то доводи до кварења хране или губитка свежине. Коришћењем азота за избацивање кисеоника у кесицама грицкалица продужава се рок трајања, а квалитет хране се задржава, преноси портал Кликс.ба.
Такође, верује се да азот даје чипсу „заштитни јастук“. Наиме, како чипс има дуг пут од производње до потрошача, произвођачи чипса намерно пуне паковање азотом како би га заштитили од оштећења током транспорта.
Ако сте се уплашили да је азот штетан можете бити мирни: чак 78% ваздуха који удишемо чини азот.