СВЕТ

Израел жели да утиче на нуклеарни споразум са Ираном

Израел ће сарађивати са светским силама како би имао утицаја на било какав договор који би могао произаћи из њихових преговора о нуклеарном споразуму са Ираном, изјавио је данас израелски министар одбране Бени Ганц.
Sputnik
Иако Израел није страна у преговорима, заинтересована је за њихов исход, а и због дугогодишњих претњи предузимањем једностране војне акције против Ирана, има тежину у западним престоницама, преноси Ројтерс.
„Са очекиваним или могућим наставком преговора о нуклеарном споразуму, наставићемо да радимо заједно са Сједињеним Државама и другим земљама како би наш став био јасан и утицао на склапање споразума - ако га буде“, рекао је Ганц.
Очекује се да ће се Иран и Сједињене Државе вратити индиректним преговорима наредних дана усред притиска Европске уније да изађе из вишемесечног ћорсокака у разговорима о поновном успостављању нуклеарног пакта из 2015.
„Треба јасно рећи да се Израел не противи нуклеарном споразуму, већ само лошем споразуму“, рекао је он.
Ројтерс наводи и да се Израел последњих година приближио арапским државама које су у савезу са САД и деле његову забринутост због Ирана, па им је понудио је сарадњу у области одбране, преноси Танјуг.
Коментар