СВЕТ

Торба катарског шеика са милион евра: Принц Чарлс под лупом јавности, могућа и истрага

После писања британских медија да је принц Чарлс од бившег катарског премијера, шеика Хамада бин Jасима бин Џабер ел Танија, примио торбу са милион евра у готовини, наследник британског трона би могао да се сучи са истрагом Комисије која прати рад хуманитарних организација.
Sputnik
Наиме, „Сандеј тајмс“ је објавио да је принц Чарлс између 2011. и 2015. у три наврата лично примио укупно три милиона евра од катарског шеика.
Резиденција принца Чарлса Кларенс хаус саопштила је да је све било законито — донације шеика су одмах прослеђене једној од добротворних организација и све процедуре су испоштоване.
Средства је примио Добротворни фонд принца од Велса, чији је циљ да „преобрази животе и изгради одрживе заједнице“, додељивањем грантова у областима као што су очување, образовање, здравство и социјална инклузија.
Комисија за праћење хуманитарних организација је, услед позива на потпуну и транспарентну истрагу, саопштила да ће размотрити наводе изнете у медијима како би утврдила да ли је надлежна за покретање истраге, пренео је РТ.
Иначе, донације које је принц Чарлс примио нашле су се у жижи јавности последњих месеци након навода да је једном саудијском донaтору наводно обећано британско држављанство. У Клеренс хаусу тврде да принц Чарлс није са тим био упознат.
Коментар