РУСИЈА

Норвешка одбила да пропусти робу за руске рударе: Косачов оптужио Осло за кршење људских права

Потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов изјавио је да Норвешка крши људска права и међународне споразуме, јер одбија да пропусти робу за руске рударе који раде на Свалбарду.
Sputnik
„Министарство спољних послова Норвешке одбило је захтев предузећа 'Арктикугољ' за дозволу за превоз робе у Баренцбург. То су објаснили деловањем антируских санкција. Ради се о прехрамбеним производима за руске рударе који раде у том месту“, написао је Косачов на Телеграму.
Он је истакао да својим поступцима Норвешка крши одредбе члана 3 Париског споразума (Свалбардски споразум) из 1920. године који одређује међународно-правни статус архипелага Свалбард. Документ су склопиле Норвешка, САД, Данска, Француска, Италија, Јапан, Холандија, Велика Британија и Шведска, а 1935. споразуму се придружио СССР. Русија учествује у њему као држава наследница Совјетског Савеза.
Косачов је подсетио да су стране признале потпуни и апсолутни суверенитет Норвешке над архипелагом Свалбард, али под условима који су одређени Париским споразумом, а који подразумевају да увоз робе земаља-потписница споразума неће бити предмет ограничења.

„Норвешке власти својим одлучним решењем покушавају да оставе без хране руске рударе, што је само по себи неморално. Тиме се крше људска права и принципи хуманизма“, закључио је политичар.

Раније је саопштено да је Норвешка одбила захтев Русије за пролаз робе за руска насеља на Свалбарду преко јединог прелаза на руско-норвешкој граници Стурскуг. Како преноси телевизија „Е24“, тренутно се на прелазу Стурскуг налази око 20 тона руске робе намењене руским насељима на Свалбарду.
РУСИЈА
Норвешка одбила захтев Русије за транзит робе на Свалбард
Коментар