- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Норвешка одбила захтев Русије за транзит робе на Свалбард

© Sputnik / Александр КовалевРуско насеље Баренцбург на острву Западни Свалбард
Руско насеље Баренцбург на острву Западни Свалбард - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Норвешка је одбила захтев Русије за пролаз робе за руска насеља на Свалбарду преко јединог прелаза на руско-норвешкој граници Стурскуг, јавила је норвешка телевизија „НРК“ позивајући се на Министарство спољних послова земље.
„Конкретан захтев за добијање дозволе за превоз одбијен је 15. јуна 2022. године“, речено је у Министарству за ТВ канал.
Како преноси телевизија „Е24“, тренутно се на прелазу Стурскуг налази око 20 тона руске робе намењене руским насељима на Свалбарду.
Министар спољних послова Норвешке Аникен Хајтфелд је у априлу објавила одлуку о затварању граничног прелаза Стурскуг за пролаз камиона из Русије, а, према њеним речима, одлучено је и да се уведе забрана уласка бродова из Русије у норвешке луке, са изузетком риболовачких.
Раније је генерални конзул Русије на Свалбарду Сергеј Гушчин рекао да је руска амбасада у Ослу послала писмо удружења „Арктикугољ“ норвешком Министарству спољних послова са захтевом да се роба за руска насеља на архипелагу Свалбард ослободи од забране транзита. Захтев је, према речима Гушчина, написан 25. маја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала