СВЕТ

Бајден: Нова војна помоћ Кијеву обухватиће и напредне ПВО системе

Нова војна помоћ САД Украјини, чија је вредност 800 милиона долара, обухватиће и системе противваздушне одбране, као и муницију за вишецевне ракетне бацаче "химарс", изјавио је амерички председник Џозеф Бајден.
Sputnik
"Од тренутка када сам ступио на дужност за Украјину смо издвојили готово седам милијарди долара за системе безбедности. У наредних неколико дана намеравамо да објавимо још један пакет војне помоћи, у вредности већој од 800 милиона, која обухвата нови, савремени западни ПВО систем, више артиљерије и пројектила, противбатеријске радаре, додатну муницију за вишецевне ракетне бацаче 'химарс' које смо већ предали Украјини, а додатни системи 'химарс' ће стићи и из других земаља", рекао је Бајден.
По завршетку самита НАТО-а у Мадриду, који је оценио као историјски, Бајден је новинарима рекао да је 50 земаља обећало Кијеву војну помоћ која обухвата 140.000 противтенковских система, више од 600 тенкова, готово 500 артиљеријских система и више од 600.000 пројектила.
„Наши савезници широм света суштински доприносе да се помогне Украјини. На иницијативу америчког министра одбране Лојда Остина више од 50 земаља је дало нова обећања и то су глобални напори да се подржи Украјина“, рекао је Бајден.
Он је нагласио да администрација у Вашингтону не намерава да мења своје одлуке о темпу пружања војне помоћи Кијеву, без обзира на изјаве украјинских руководилаца да желе да окончају борбена дејства до зиме.
Према Бајденовим речима, свет се променио у поређењу с периодом од пре 12 година, када је НАТО формулисао своју претходну стратегију.
„Самит је био посвећен учвршћивању наших савеза, спремности за тешкоће пред којима се свет данас налази и опасностима које ће се појавити у будућности“, рекао је Бајден.
Самит НАТО-а, на којем учествује око 40 шефова држава и влада, одржан је у Мадриду од 28. до 30. јуна. На самиту су учествовале и четири земље Азијско-пацифичког региона, Аустралија, Нови Зеланд, Јапан и Јужна Кореја, четири чланице Европске уније које нису у НАТО-у, као и шефови Европске комисије и Европског савета.
СВЕТ
Макрон: Француска размешта нову бригаду НАТО-а у Румунији
Коментар