- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Нова војна помоћ Кијеву обухватиће и напредне ПВО системе

© AP Photo / Manuel Balce CenetaАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Нова војна помоћ САД Украјини, чија је вредност 800 милиона долара, обухватиће и системе противваздушне одбране, као и муницију за вишецевне ракетне бацаче "химарс", изјавио је амерички председник Џозеф Бајден.
"Од тренутка када сам ступио на дужност за Украјину смо издвојили готово седам милијарди долара за системе безбедности. У наредних неколико дана намеравамо да објавимо још један пакет војне помоћи, у вредности већој од 800 милиона, која обухвата нови, савремени западни ПВО систем, више артиљерије и пројектила, противбатеријске радаре, додатну муницију за вишецевне ракетне бацаче 'химарс' које смо већ предали Украјини, а додатни системи 'химарс' ће стићи и из других земаља", рекао је Бајден.
По завршетку самита НАТО-а у Мадриду, који је оценио као историјски, Бајден је новинарима рекао да је 50 земаља обећало Кијеву војну помоћ која обухвата 140.000 противтенковских система, више од 600 тенкова, готово 500 артиљеријских система и више од 600.000 пројектила.
„Наши савезници широм света суштински доприносе да се помогне Украјини. На иницијативу америчког министра одбране Лојда Остина више од 50 земаља је дало нова обећања и то су глобални напори да се подржи Украјина“, рекао је Бајден.
Он је нагласио да администрација у Вашингтону не намерава да мења своје одлуке о темпу пружања војне помоћи Кијеву, без обзира на изјаве украјинских руководилаца да желе да окончају борбена дејства до зиме.
Према Бајденовим речима, свет се променио у поређењу с периодом од пре 12 година, када је НАТО формулисао своју претходну стратегију.
„Самит је био посвећен учвршћивању наших савеза, спремности за тешкоће пред којима се свет данас налази и опасностима које ће се појавити у будућности“, рекао је Бајден.
Самит НАТО-а, на којем учествује око 40 шефова држава и влада, одржан је у Мадриду од 28. до 30. јуна. На самиту су учествовале и четири земље Азијско-пацифичког региона, Аустралија, Нови Зеланд, Јапан и Јужна Кореја, четири чланице Европске уније које нису у НАТО-у, као и шефови Европске комисије и Европског савета.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
СВЕТ
Макрон: Француска размешта нову бригаду НАТО-а у Румунији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала