СВЕТ

Убедљива победа партије убијеног бившег јапанског премијера Абеа

Владајућа коалиција коју предводи моћна Либерално-демократска партија на изборима за Горњи дом парламента, одржаним само два дана након шокантног атентата на бившег премијера Шинза Абеа, обезбедила је већину.
Sputnik
На изборима за приближно половину посланичких фотеља у Горњем дому парламента одржаним у недељу у Јапану, тријумфовала је владајућа коалиција Леберално-демократске партије и странке Комеито, која је освојила 76 од 125 посланичких места.
Чак 63 фотеље припале су самој ЛДП, чији је дугогодишњи лидер био трагично настрадали бивши премијер Шинзо Абе, којег је у прошли петак током говора у склопу предизборне кампање на улици у граду Нара усмртио четрдесетједногодишњи атентатор Тецуја Јамагами.
Владајућа коалиција тако сада има 146 од укупно 245 посланика у Горњем дому парламента. Она има и апсолутну већину у Доњем дому парламента, где ЛДП и самостално поседује просту већину.
Премијер Фумио Кишида најавио је да ће се његова влада посветити раду на зауздавању инфлације.
Он је и рекао да ће држава у наредних пет година драстично унапредити одбрамбену моћ земље и да при том неће искључити опције као што је стицање способности противудара на велике раздаљине.
То је донедавно било табу у Јапану будући да је преовладавајуће тумачење пацифистичког устава донесеног 1947. године непосредно након капитулације у Другом светском ратом и за време америчке окупације налагало да Токио не сме да у своје оружање сврста офанзивно оружје и оруђе као што су пројектили дугог домета или носачи авиона.
Коментар