КУЛТУРА

Славко Штимац добитник награде „Павле Вуисић“

Глумац Славко Штимац овогодишњи је добитник награде за животно дело „Павле Вуисић“, саопштило је Удружење филмских глумаца Србије.
Sputnik
Како је наведено, одлуку је донео Стручни жири кога је именовало председништво УФГС, које је суорганизатор „Филмских сусрета“, а награда се састоји од плакете са ликом Вуисића, дело вајара Милорада Тепавца, монографије и документарне филмске сторије о добитнику.
Награда „Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме на филму, телевизији и сличним медијима традиционално се уручује на свечаном отварању Фестивала глумачких остварења „Филмски сусрети“ у Нишу, каже се у саопштењу.
„Филмски сусрети“ биће одржани од 20. до 26. августа на Летњој позорници Нишке тврђаве.
Штимац је каријеру почео као дете глумац у остварењима „Вук самотњак“ (1972), „Зимовање у Јакобсфелду“ (1975), „Салаш у малом риту“ (1976) и „Влак у снијегу“ (1976), а стигао је и до култног ратног остварења америчког редитеља Сема Пекинпоа „Гвоздени крст“ (1977).
Штимац је, између осталог, играо и у „Специјалном васпитању“ (1977), „Варљивом лету“ (1984) и „Андерграунд“ (1995).
Са великаном нашег глумишта Вуисићем (1926-1988) Штимац је играо у филмовима „Тигар“ (1978), „Паклени оток“ (1979), култном „Ко то тамо пева“ (1980) и „Сјећаш ли се Доли Бел“ Емира Кустурице, преноси Танјуг.
КУЛТУРА
Филм о мартовском погрому на Косову освојио награду публике на филмском фестивалу у Трсту
Коментар