РУСИЈА

Руска амбасада: Вашингтон жели да изгура Москву са светског тржишта хране

Оптужбе Вашингтона на рачун Москве да спречава извоз пољопривредних производа из Украјине повезане су са жељом Американаца да доминирају глобалним агроиндустријским тржиштем, саопштила је амбасада Русије у Вашингтону.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наша земља не спречава извоз. Одговорност сносе власти из Кијева које су минирале воде Црног мора. Такве изјаве схватамо као доказ напора САД усмерених на прерасподелу глобалног агроиндустријског тржишта која подразумева истискивање Русије из сфере трговине храном“, наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Такође се наводи да се увозници суочавају са значајним потешкоћама када је реч о набавци пољопривредних производа због једностраних санкција САД и поткопавања ланаца снабдевања.
УН су више пута упозоравале на претњу прехрамбене кризе због несташице жита. Запад и кијевске власти оптужиле су Русију за блокаду црноморских лука. Москва то категорички одбацује и истиче да је сам Кијев створио многе препреке за извоз: поред паљења жита у луци у Маријупољу, Оружане снаге Украјине минирале су воде Црног мора.
Јуче је у Истанбулу одржан састанак о транспорту жита и пољопривредних производа из црноморских лука у којем су, поред представника Министарства одбране Турске, учествовали представници Министарства одбране Русије, представници Кијева и УН.
Нови састанак биће одржан наредне недеље, такође у Турској, и тада се очекује потписивање завршног документа, поручили су у Анкари. УН и Турска су оценили да је састанак протекао у позитивној атмосфери.
РУСИЈА
„Трачак наде“: Састанак о житу у позитивној атмосфери, постигнут договор о координационом центру
Коментар