- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада: Вашингтон жели да изгура Москву са светског тржишта хране

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице на Криму
Жетва пшенице на Криму - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Оптужбе Вашингтона на рачун Москве да спречава извоз пољопривредних производа из Украјине повезане су са жељом Американаца да доминирају глобалним агроиндустријским тржиштем, саопштила је амбасада Русије у Вашингтону.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наша земља не спречава извоз. Одговорност сносе власти из Кијева које су минирале воде Црног мора. Такве изјаве схватамо као доказ напора САД усмерених на прерасподелу глобалног агроиндустријског тржишта која подразумева истискивање Русије из сфере трговине храном“, наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Такође се наводи да се увозници суочавају са значајним потешкоћама када је реч о набавци пољопривредних производа због једностраних санкција САД и поткопавања ланаца снабдевања.
УН су више пута упозоравале на претњу прехрамбене кризе због несташице жита. Запад и кијевске власти оптужиле су Русију за блокаду црноморских лука. Москва то категорички одбацује и истиче да је сам Кијев створио многе препреке за извоз: поред паљења жита у луци у Маријупољу, Оружане снаге Украјине минирале су воде Црног мора.
Јуче је у Истанбулу одржан састанак о транспорту жита и пољопривредних производа из црноморских лука у којем су, поред представника Министарства одбране Турске, учествовали представници Министарства одбране Русије, представници Кијева и УН.
Нови састанак биће одржан наредне недеље, такође у Турској, и тада се очекује потписивање завршног документа, поручили су у Анкари. УН и Турска су оценили да је састанак протекао у позитивној атмосфери.
Преговори о житу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
„Трачак наде“: Састанак о житу у позитивној атмосфери, постигнут договор о координационом центру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала