Подкаст

Човек је човеку највећа тајна | Орбита културе

Уочи извођења Његошеве „Луче микрокозма“ коју је драматизовао, о мислима ловћенског великана које се морају разумети и срцем и умом, а пре свега душом, као о Његошевој вечно живој опомени да је човек човеку највећа тајна– разговарамо са легендарним глумцем Петром Божовићем.
Sputnik
Зашто сматра да после 60 година каријере легендарни Стонси не смањују гас и свирају боље него икад, како су изгледала њихова два концерта, недавно одржана у Лондону – за Спутњик открива некадашњи званични фотограф култне групе, Брајан Рашић.
Колико америчка публика зна о знаменитим Српкињама, попут Милеве Марић Ајнштајн, да ли је представа Госпођа Милева премијерно одиграна пред њујоршком публиком побудила интересовање за нашу научницу и жену једног од најгенијалнијих људи 20 века, може ли се исти успех поновити са представом о Милени Павловић Барили – питамо ауторе пројекта Пеги – Барили, драмског писца Снежану Гњидић и позоришну и филмску продуценткињу, глумицу и писца Милену Тробозић Гарфилд.
Како нам четири деценије од смрти данас изгледа дело великог писца Меше Селимовића, да ли су „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“ уметнички снажне и универзалне опомене које важе за све људе и за сва времена, да ли је данас болнија него пре порука да је сваки човек увек на губитку – о томе за Орбиту културе разговарамо са писце, критичаром и преводиоцем Мухаремом Баздуљем и са др Владаном Бајчетом са Института за књижевност.
Шта је научио од Данила Киша а шта од Пелеа, у чему је сличност између позоришта и спорта, питамо књижевника и драматурга Божа Копривицу, аутора недавно објављене књиге есеја „Блуз два пријатеља у 54 тједна“.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Коментар