- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Човек је човеку највећа тајна | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Уочи извођења Његошеве „Луче микрокозма“ коју је драматизовао, о мислима ловћенског великана које се морају разумети и срцем и умом, а пре свега душом, као о Његошевој вечно живој опомени да је човек човеку највећа тајна– разговарамо са легендарним глумцем Петром Божовићем.
Орбита културе, 16.07.2022.
Зашто сматра да после 60 година каријере легендарни Стонси не смањују гас и свирају боље него икад, како су изгледала њихова два концерта, недавно одржана у Лондону – за Спутњик открива некадашњи званични фотограф култне групе, Брајан Рашић.
Колико америчка публика зна о знаменитим Српкињама, попут Милеве Марић Ајнштајн, да ли је представа Госпођа Милева премијерно одиграна пред њујоршком публиком побудила интересовање за нашу научницу и жену једног од најгенијалнијих људи 20 века, може ли се исти успех поновити са представом о Милени Павловић Барили – питамо ауторе пројекта Пеги – Барили, драмског писца Снежану Гњидић и позоришну и филмску продуценткињу, глумицу и писца Милену Тробозић Гарфилд.
Како нам четири деценије од смрти данас изгледа дело великог писца Меше Селимовића, да ли су „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“ уметнички снажне и универзалне опомене које важе за све људе и за сва времена, да ли је данас болнија него пре порука да је сваки човек увек на губитку – о томе за Орбиту културе разговарамо са писце, критичаром и преводиоцем Мухаремом Баздуљем и са др Владаном Бајчетом са Института за књижевност.
Шта је научио од Данила Киша а шта од Пелеа, у чему је сличност између позоришта и спорта, питамо књижевника и драматурга Божа Копривицу, аутора недавно објављене књиге есеја „Блуз два пријатеља у 54 тједна“.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала