ЕКОНОМИЈА

Синиша Мали: Мађарској уплаћен аванс од 250 милиона евра за гас, потписани уговори за куповину угља

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија од две мађарске компаније купује гас који се складишти у тој земљи и да је већ уплаћен аванс у износу од 250 милиона евра.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Захваљујући нашим пријатељима из Мађарске, успели смо да обезбедимо додатних 500 милиона кубика гаса које ћемо ускладиштити у два складишта у Мађарској, а купујемо од две њихове фирме, једна је МЕТ, а друга МВМ која је у Мађарској исто што и код нас ЕПС. Дакле, од сваке од њих купујемо по 250 милиона кубних метара гаса и већ смо платили аванс око 250 милиона евра", рекао је Мали Танјугу.
Најавио је да ће договорених 500 милиона кубика гаса бити ускладиштено у Мађарској до 1. октобра и да ће онда, као што је најављено, бити на располагању по три милиона кубних метара тог гаса дневно у октобру, затим у новембру, децембру, јануару и фебруару по шест милиона кубика гаса дневно и у марту три милиона кубних метара гаса дневно.
Мали је подсетио да је Србија већ обезбедила, на основу договора председника Александра Вучића и Владимира Путина, гас по повољнијој цени (2,2 милијарде кубика гаса по нафтној формули, по цени која ће се кретати између 310 и 408 долара за 1.000 кубних метара гаса).
Министар је најавио је и да српски део складишта у Банатском Двору бити потпуно напуњен у наредних двадесетак дана.
"Та три извора (гас из Русије по нижој цени, гас из складишта у Мађарској и у Банатском Двору) ће нам обезбедити довољно гаса за домаћинства и привреду како бисмо прегурали ову зиму", нагласио је Мали.
Истакао је да Србија у овој ситуацији има решење и за гас.
"Већ смо 250 милиона евра пребацили Мађарима и сада тај гас полако пристиже. Крајем јула морамо да платимо поново за додатне количине гаса за август. То иде из месеца у месец и функционише по плану. Плаћамо авансно, онда они упумпавају гас и најважније је да га имамо у складиштима и да можемо зими да га довучемо у Србију", рекао је Мали.

Потписано 11 уговора за куповину угља

Када је реч о струји, Мали каже да су и ту велики изазови како обезбедити довољне количине за зиму, с обзиром да ЕПС не производи довољно угља.
"Потписали смо 11 уговора, када је у питању куповина угља од разних рудника из разних земља. Полако али сигурно тај угаљ стиже у Србију, а преговарамо и са нашим кинеским пријатељима о набавци милион тона додатног угља, како би на стовариштима ЕПС-а имали довољно угља за било коју ситуацију током зиме. Такође, размишљали смо и о куповини струје унапред, путем форварда и фјучерса и већ смо неку струју и купили и онда иде сукцесивно плаћање", навео је Мали.

Набављено довољно мазута

Каже да је држава набавила довољно и мазута и да је пре неколико дана договорена набавка још 28.000 тона мазута, као би се побољшао квалитет сагоревања угља у термоелектранама ако то буде потребно.
Министар финансија је, када је сирова нафта у питању, подсетио да је донета уредба о контроли цена нафте и деривата, која се стално обнавља и мења.
"Радимо све што је у нашој моћи да исконтролишемо цену горива, дизела и бензина тако да не буде великих скокова и тако заштитимо грађане и њихов животни стандард", рекао је Мали.
"У овом тренутку је снабдевање нафтом и дериватима стабилно. Плашили смо се да ли ће због контроле цена бити несташице, али сваке недеље преговарамо и разговарамо и са МОЛ-ом и са ОМВ-ом и НИС-ом и свима који учествују на тржишту нафте и нафтних деривата и то за сада добро функционише", навео је Мали.
Коментар