- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Синиша Мали: Мађарској уплаћен аванс од 250 милиона евра за гас, потписани уговори за куповину угља

© Sputnik / Лола ЂорђевићСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија од две мађарске компаније купује гас који се складишти у тој земљи и да је већ уплаћен аванс у износу од 250 милиона евра.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Захваљујући нашим пријатељима из Мађарске, успели смо да обезбедимо додатних 500 милиона кубика гаса које ћемо ускладиштити у два складишта у Мађарској, а купујемо од две њихове фирме, једна је МЕТ, а друга МВМ која је у Мађарској исто што и код нас ЕПС. Дакле, од сваке од њих купујемо по 250 милиона кубних метара гаса и већ смо платили аванс око 250 милиона евра", рекао је Мали Танјугу.
Најавио је да ће договорених 500 милиона кубика гаса бити ускладиштено у Мађарској до 1. октобра и да ће онда, као што је најављено, бити на располагању по три милиона кубних метара тог гаса дневно у октобру, затим у новембру, децембру, јануару и фебруару по шест милиона кубика гаса дневно и у марту три милиона кубних метара гаса дневно.
Мали је подсетио да је Србија већ обезбедила, на основу договора председника Александра Вучића и Владимира Путина, гас по повољнијој цени (2,2 милијарде кубика гаса по нафтној формули, по цени која ће се кретати између 310 и 408 долара за 1.000 кубних метара гаса).
Министар је најавио је и да српски део складишта у Банатском Двору бити потпуно напуњен у наредних двадесетак дана.
"Та три извора (гас из Русије по нижој цени, гас из складишта у Мађарској и у Банатском Двору) ће нам обезбедити довољно гаса за домаћинства и привреду како бисмо прегурали ову зиму", нагласио је Мали.
Истакао је да Србија у овој ситуацији има решење и за гас.
"Већ смо 250 милиона евра пребацили Мађарима и сада тај гас полако пристиже. Крајем јула морамо да платимо поново за додатне количине гаса за август. То иде из месеца у месец и функционише по плану. Плаћамо авансно, онда они упумпавају гас и најважније је да га имамо у складиштима и да можемо зими да га довучемо у Србију", рекао је Мали.

Потписано 11 уговора за куповину угља

Када је реч о струји, Мали каже да су и ту велики изазови како обезбедити довољне количине за зиму, с обзиром да ЕПС не производи довољно угља.
"Потписали смо 11 уговора, када је у питању куповина угља од разних рудника из разних земља. Полако али сигурно тај угаљ стиже у Србију, а преговарамо и са нашим кинеским пријатељима о набавци милион тона додатног угља, како би на стовариштима ЕПС-а имали довољно угља за било коју ситуацију током зиме. Такође, размишљали смо и о куповини струје унапред, путем форварда и фјучерса и већ смо неку струју и купили и онда иде сукцесивно плаћање", навео је Мали.

Набављено довољно мазута

Каже да је држава набавила довољно и мазута и да је пре неколико дана договорена набавка још 28.000 тона мазута, као би се побољшао квалитет сагоревања угља у термоелектранама ако то буде потребно.
Министар финансија је, када је сирова нафта у питању, подсетио да је донета уредба о контроли цена нафте и деривата, која се стално обнавља и мења.
"Радимо све што је у нашој моћи да исконтролишемо цену горива, дизела и бензина тако да не буде великих скокова и тако заштитимо грађане и њихов животни стандард", рекао је Мали.
"У овом тренутку је снабдевање нафтом и дериватима стабилно. Плашили смо се да ли ће због контроле цена бити несташице, али сваке недеље преговарамо и разговарамо и са МОЛ-ом и са ОМВ-ом и НИС-ом и свима који учествују на тржишту нафте и нафтних деривата и то за сада добро функционише", навео је Мали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала