РЕГИОН

Додик посетио Меморијални центар Јад Вашем, потом се састао са Либерманом /фото/

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик посетио је Меморијални центар мученика холокауста и јунака Јад Вашем гдје је положио венац у Сали сјећања на каменој плочи, испод које је положен пепео жртава холокауста из шест логора смрти. Додик се потом састао са израелским министром финансија Авигдором Либерманом.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Велика је част бити на планини Херзл, једном од најважнијих места за државу Израел и јеврејски народ. Када се човјек нађе на планини сећања и у близини Меморијалног центра за мученике холокауста и хероје, осећа посебну енергију која га прожима без обзира на његово порекло", написао је Додик на свом Твитер налогу.
Каже да бити у близини места неизмерне туге, вечног јаука, бола који досеже небеса, изискује снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и деце.
"Милион питања "зашто" - и свако без одговора. Јер, како објаснити да је туга велика попут ове планине. На овом месту човек учи о страшним и мрачним дубинама у које може упасти људски злодух. На овом месту се укрштају смисао живота и бесмисао уништења, крик бола и поклич победе. На овом месту човјек учи о насилном гашењу милиона живота, али и победи живота над смрћу", каже Додик.
На овом месту, истиче Додик, човек се сети да не сме да заборави.
"Страшно је, недопустиво, неправедно и несхватљиво то што се десило јеврејском народу. Многи народи платили су цену успостављања властите државе и достизања националне слободе, али ниједан као јеврејски", наводи Додик.
Каже да је холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе, које се вечно морамо сећати с поштовањем, али и осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било где и према било коме.
"Само тако ће наше сећање добити пуноћу, а наша борба смислен и племенит циљ", истакао је Додик.
Коментар