- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик посетио Меморијални центар Јад Вашем, потом се састао са Либерманом /фото/

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧлан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик посетио је Меморијални центар мученика холокауста и јунака Јад Вашем гдје је положио венац у Сали сјећања на каменој плочи, испод које је положен пепео жртава холокауста из шест логора смрти. Додик се потом састао са израелским министром финансија Авигдором Либерманом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Велика је част бити на планини Херзл, једном од најважнијих места за државу Израел и јеврејски народ. Када се човјек нађе на планини сећања и у близини Меморијалног центра за мученике холокауста и хероје, осећа посебну енергију која га прожима без обзира на његово порекло", написао је Додик на свом Твитер налогу.
Каже да бити у близини места неизмерне туге, вечног јаука, бола који досеже небеса, изискује снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и деце.
"Милион питања "зашто" - и свако без одговора. Јер, како објаснити да је туга велика попут ове планине. На овом месту човек учи о страшним и мрачним дубинама у које може упасти људски злодух. На овом месту се укрштају смисао живота и бесмисао уништења, крик бола и поклич победе. На овом месту човјек учи о насилном гашењу милиона живота, али и победи живота над смрћу", каже Додик.
На овом месту, истиче Додик, човек се сети да не сме да заборави.
"Страшно је, недопустиво, неправедно и несхватљиво то што се десило јеврејском народу. Многи народи платили су цену успостављања властите државе и достизања националне слободе, али ниједан као јеврејски", наводи Додик.
Каже да је холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе, које се вечно морамо сећати с поштовањем, али и осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било где и према било коме.
"Само тако ће наше сећање добити пуноћу, а наша борба смислен и племенит циљ", истакао је Додик.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала