СПОРТ

Аустралија укида забрану – следећи је Новак?

Ренати Ворацовој, чешкој тенисерки, поништено је укидање визе за Аустралију након што је утврђено да се придржавала свих услова за добијено медицинско изузеће.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У току читаве саге у Аустралији, док је Новак Ђоковић чекао одлуку да ли ће му бити допуштено да игра на Аустралијан опену, исту драму пролазила је Рената Ворацова, тенисерка из Чешке.
Ворацовој је као и Ђоковићу укинута виза, а тек неколико месеци касније испоставило се да је тенисерка валидно као и Новак боравила у земљи.
Њихова два случаја разликују се по природи медицинског изузећа које је Новак добио јер је прележао корона вирус, а Чехиња из других здравствених разлога.
„Она је искрено одговорила на питање о путној декларацији и имала је убедљиве медицинске доказе који поткрепљују њено изузеће. Имала је доказ који јој је дао њен лекар опште праксе о њеној рањивости на тромбозу“, рекао је Јан Редферн, потпредседник Суда и шеф Одељења за миграције и избеглице.
„Није било доказа да Ворацова није испоштовала услове за издавање визе. Она је поштовала сва релевантна правила и било је доказа да се ослањала на изјаве које су јој дали Тенис Аустралија и Министарство здравља у Викторији о медицинском изузећу“, истакао је Јан.
Међутим, након што је доказано да је Ворацова потпуно легално боравила у земљи и могла да игра на Аустралијан опену, намеће се питање да ли би могла да се укине и Ђоковићева забрана.
Иако је наглашена разлика за ова два изузећа, Новак је на крају драме протеран због свог става о вакцини како је одлучио Алекс Хок, имиграциони министар који је сматрао да је српски ас „претња по јавно здравље“.
Још нема званичне информације о Новаковом случају, али након што је власт у Аустралији смењена стизале су само лепе вести.
Најпре је донета одлука да вакцина није потребна за улазак у земљу, а потом се појавила и информација да би Ентони Албанез, нови премијер Аустралије, могао да укине трогодишњу забрану за улазак у земљу коју је Новак добио након што је депортован.
СПОРТ
Амерички парадокс и апсурд на Ђоковићеву штету
Коментар