- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Аустралија укида забрану – следећи је Новак?

© AP Photo / Darron CummingsРената Ворацова
Рената Ворацова - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Ренати Ворацовој, чешкој тенисерки, поништено је укидање визе за Аустралију након што је утврђено да се придржавала свих услова за добијено медицинско изузеће.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У току читаве саге у Аустралији, док је Новак Ђоковић чекао одлуку да ли ће му бити допуштено да игра на Аустралијан опену, исту драму пролазила је Рената Ворацова, тенисерка из Чешке.
Ворацовој је као и Ђоковићу укинута виза, а тек неколико месеци касније испоставило се да је тенисерка валидно као и Новак боравила у земљи.
Њихова два случаја разликују се по природи медицинског изузећа које је Новак добио јер је прележао корона вирус, а Чехиња из других здравствених разлога.
„Она је искрено одговорила на питање о путној декларацији и имала је убедљиве медицинске доказе који поткрепљују њено изузеће. Имала је доказ који јој је дао њен лекар опште праксе о њеној рањивости на тромбозу“, рекао је Јан Редферн, потпредседник Суда и шеф Одељења за миграције и избеглице.
„Није било доказа да Ворацова није испоштовала услове за издавање визе. Она је поштовала сва релевантна правила и било је доказа да се ослањала на изјаве које су јој дали Тенис Аустралија и Министарство здравља у Викторији о медицинском изузећу“, истакао је Јан.
Међутим, након што је доказано да је Ворацова потпуно легално боравила у земљи и могла да игра на Аустралијан опену, намеће се питање да ли би могла да се укине и Ђоковићева забрана.
Иако је наглашена разлика за ова два изузећа, Новак је на крају драме протеран због свог става о вакцини како је одлучио Алекс Хок, имиграциони министар који је сматрао да је српски ас „претња по јавно здравље“.
Још нема званичне информације о Новаковом случају, али након што је власт у Аустралији смењена стизале су само лепе вести.
Најпре је донета одлука да вакцина није потребна за улазак у земљу, а потом се појавила и информација да би Ентони Албанез, нови премијер Аустралије, могао да укине трогодишњу забрану за улазак у земљу коју је Новак добио након што је депортован.
Дочек Новака Ђоковића испред Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
СПОРТ
Амерички парадокс и апсурд на Ђоковићеву штету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала