РУСИЈА

Макрон: Прехрамбена криза може потрајати дуже него украјински сукоб

Прехрамбена криза може трајати дуже него војни сукоб у Украјини, а њене последице неће нестати након 12-18 месеци, изјавио је француски председник Емануел Макрон.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Рат у Украјини ће дуго трајати. А дестабилизација на прехрамбеном тржишту ће трајати још дуже. Зато морамо да наставимо да реагујемо на ову кризну ситуацију. Последице рата неће нестати након шест, дванаест ни осамнаест месеци“, истакао је Макрон на састанку о глобалној прехрамбеној безбедности у Камеруну, где се налази у посети.

Према речима француског лидера, неопходно је наставити пружати квалитетну храну становништву, као и унапређивати одрживу пољопривреду.
Уједињене нације су више пута саопштавале о прехрамбеној кризи због дефицита жита, а Запад је оптуживао Русију да спречава извоз украјинског жита на светска тржишта. Москва је категорички демантовала такве оптужбе.
У Истанбулу је 22. јула потписан пакет докумената за решавање проблема испорука хране и ђубрива на светска тржишта. Меморандум између Русије и УН фиксира да је светска организација укључена у рад на уклањању антируских ограничења која ометају извоз пољопривредних производа и ђубрива.
РУСИЈА
Лавров: „Прехрамбени споразум“ не спречава Русију да настави специјалну операцију
РУСИЈА
УН: Нема гаранција да западне земље неће ометати извоз руског жита и ђубрива
Коментар