- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН: Нема гаранција да западне земље неће ометати извоз руског жита и ђубрива

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда УН у Њујорку
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Западне земље нису гарантовале да неће ометати извоз жита и ђубрива из Русије – реч је само о добрим намерама земаља, изјавила је за Спутњик генерални секретар Конференције за трговину и развој УН Ребека Гринспен, коментаришући потписане документе о укидању ограничења извоза руских производа и помоћи Русије у извозу украјинског жита.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„О, не, ово је акт о јачању поверења. Нема никаквих гаранција, само добра воља и посвећеност свих страна да ова шема функционише“, истакла је она.

Како је нагласила, поред тога, постоји довољно знакова који говоре о ономе што све стране желе.
Према њеним речима, имајући у виду саопштење Г7, као и изјаве државног секретара САД Ентонија Блинкена, заједничко свима је да подржавају напоре генералног секретара УН да се прехрамбени производи и ђубриво ослободе санкција управо зато што нико не жели прехрамбену кризу у свету.
Гриспенова је, такође, оценила да ће се оперативни трошкови при извозу руске хране и ђубрива смањити након потписивања споразума.

„Цене у свету расту због проблема са испоруком, осигурањем, плаћањем, превозом робе. Према томе, оно што предвиђам је да ће се те препреке ублажити а цена трансакција смањити“, истакла је она.

Гриспенова сматра да је половина удела у расту цена жита узрокована ценама транспорта и логистике.
Према њеним речима, у УН ће након закључивања споразума о житу у Истанбулу бити оформљена радна група која ће радити управо у циљу наставка тих напора.
„Наставићемо сарадњу и комуникацију са нашим партнерима у Европи, САД, са нашим руским партнерима како бисмо разумели са каквим проблемима и препрекама се сусрећу кад су у питању прехрамбени производи и ђубриво“, закључила је она.
У петак су у Истанбулу потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку за извор руских производа и помоћи Русије при извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН предвиђа извоз украјинског жита и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Шојгу: Русија предложила хуманитарни коридор за пролазак бродова у луке које контролише Кијев
Уједињене нације  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
УН откривају детаље споразума о извозу жита из Украјине
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Ердоган: Турска се нада скором миру у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала