СРБИЈА

„Антисрпска хистерија на КиМ не јењава“: Разваљена капија на улазу у посед цркве у Призрену

Гвоздена капија на улазу у посед цркве Светог Спаса у насељу Поткаљаја у Призрену разваљена је, саопштила је Канцеларија за КиМ. Истиче да антисрпска и антицивилизацијска хистерија на Косову и Метохији не јењава.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Поводом најновијег инцидента, Канцеларија за КиМ захтева брзу реакцију полиције и тражи најоштрије санкције за извршиоце тог злодела.

"Антисрпска и антицивилизацијска хистерија на Косову и Метохији не јењава упркос упорним апелима званичног Београда на смиривање тензија и заустављање напада на Србе, њихову имовину и објекте Српске православне цркве", каже се у саопштењу Канцеларије.

Подсећа се да је црква више пута била на мети вандала, те да је раније откинут крст, а пре тога су и украдена врата са капије.
"Овај споменик културе од изузетног значаја албански екстремисти су запалили и тешко оштетили током мартовских немира 2004. године", наводи се у саопштењу.
Додаје се да је почетка године ово 13. напад на објекте Српске православне цркве, што "недвосмислено показује степен верске и националне нетолеранције Албанаца према Србима на Косову и Метохији".
"Притисци на српски народ и угроженост верских објеката расту из дана у дан, а албански политичари додатно појачавају међуетнички раскол покушајима да оптуже Београд за сву своју неспособност да на простору КиМ обезбеде миран суживот за људе свих националности", закључује Канцеларија за КиМ.
Коментар